Seznamte se s obřím 'mlokem', který vládl druhohorním řekám

6. 5. 2015 – 13:00 | Příroda | Jan Toman | Diskuze:

Seznamte se s obřím 'mlokem', který vládl druhohorním řekám
Vyhynulý velemlok dorůstal tří metrů a půltunové váhy | zdroj: wikipedia

Představte si, že se náhle ocitnete v minulosti vzdálené asi 230 milionů let. Kolem se rozkládá delta mělké tropické řeky a bzučí hmyz, jen vzduch je poněkud řidší kvůli nižšímu obsahu kyslíku. V tom se z vody něco vymrští, chytí vás to za nohu a táhne do hlubin.

Krokodýl? Ne, vždyť jsme v období triasu, první části druhohor. Že by dinosaurus? Blíž, ale pořád vedle. S největší pravděpodobností by to totiž byl obří obojživelník!

Trias byl dobou, kdy se pozemské ekosystémy vzpamatovávaly z hromadného vymírání na konci předchozího období, a kdy vedle sebe přežívaly starobylé skupiny obojživelníků a plazů spolu s moderními liniemi dinosaurů a předků krokodýlů či savců.

Z dnešního pohledu víme, že se jako nejúspěšnější nakonec ukázali dinosauři, kteří ovládli souši na celý zbytek druhohor. V triasu však neměli zdaleka nic jisté a jejich první malí zástupci se naopak často stávali oběťmi obřích obojživelníků ze skupiny Metoposauridae.

Metoposaurus Kostra metoposaura v Krasiejówském dinoparku | zdroj: wikipedia

Ti se vyskytovali v tehdejších tropech prakticky po celém světě a vzdáleně připomínali dnešní mloky, ovšem s plošším tělem, velkou placatou hlavou a obrovskými čelistmi plnými ostrých homolovitých zubů.

Vážili kolem půl tuny, dosahovali délky až tří metrů a jejich životní styl se podobal spíše krokodýlům. Pravděpodobně se živili rybami a malými obratlovci, kteří se odvážili na břeh.

Tým evropských vědců nedávno prozkoumal fosilní záznamy z tohoto období v jižním Portugalsku a značně prohloubil naše znalosti o ekologii a příbuzenských vztazích těchto obojživelníků. Jen evropský kontinent pravděpodobně obývalo hned několik jejich druhů.

Kosti řady jedinců se navíc, stejně jako na mnoha jiných nalezištích ve světě, zpravidla nacházejí natěsnané do jedné vrstvy. Velemloci se podle všeho v nepříznivých suchých obdobích stahovali do pomalu vysychajících jezírek, ve kterých nakonec společně uhynuli.

Zdroje:

Nejnovější články