Lidé se psy sáňkují už 10 tisíc let. Začalo to na Sibiři...

7. 7. 2020 – 12:05 | Příroda | Ladislav Loukota | Diskuze:

Lidé se psy sáňkují už 10 tisíc let. Začalo to na Sibiři...
Aljašští huskyové, jedno z nejvýkonnějších plemen saňových psů. | zdroj: Profimedia

Analýza DNA naznačuje, že současná plemena saňových psů mají společný původ v době kamenné.

Pes je nejen nejlepší, ale také nejstarší přítel člověka. Lidé si ochočili psy zhruba před 35 tisíci lety, dávno předtím, než si pořídili ostatní druhy hospodářských zvířat. Psi pomáhali lidem s lovem, obranou i stopováním – klíčovými činnostmi pro přežití.

Dnes už tušíme, že domestikace psů, respektive tehdy ještě vlků, byla vzájemná – vlci "museli chtít" být domestikováni. Předpokládá se, že tomu napomohla náhodná mutace, díky které byli někteří vlci vůči lidem krotší.

Chovem a křížením nástupnických generací pak z predátora vznikli psi, kteří měli člověka za součást smečky. A se vznikem psích spřežení to bylo zřejmě podobné.

Právě dosud opomíjeným tažným saňovým plemenům se věnovala studie vedená Mikkelem-Holderem Sindingem, paleogenetikem pracujícím na Kodaňské univerzitě. Vědci se zaměřili na to, jak vznikla plemena huskyů, malamutů a grónských psů.

profimedia-0277247779 u Grónské saně se psy na kresbě z roku 1816. | zdroj: Profimedia

Experti při výzkumu zjistili, že tažní psi byli chováni a šlechtěni již od počátku neolitu, zhruba 10 tisíc let.

Vědci analyzovali genom deseti současných grónských psů, pozůstatky 9500 let starého psa nalezeného vedle saní na sibiřském Žochově ostrově a čelist vlka, který žil před 33 tisíci lety. Tyto vzorky porovnali s DNA 114 moderních psů různých plemen.

Při tom se ukázalo se, že pes z Žochova ostrova byl geneticky blízko moderním psům – huskymu, malamutovi, ale nejvíc grónskému psovi. Tažní psi ze Sibiře byli tedy už před 9500 lety (a patrně ještě o něco dřív) předky všech dnes žijících tažných psů těchto plemen.

„Naše výsledky naznačují, že kombinace šlechtění psů s vylepšováním saní usnadnila život lidí v polárních oblastech“, shrnul výsledky studie Mikkel-Holder Sinding.

profimedia-0528692861 wolf Oči vlka | zdroj: Profimedia

Máme tedy nejen důkaz, že psí spřežení mají kořeny již na konci paleolitu, ale také poznatek o tom, odkud pocházejí. Pozoruhodné je, že uvnitř genomu tažných psů za poslední tisíc let neobjevili badatelé žádnou spojitost s divoce žijícími americkými vlky. To je překvapivé, dosud se předpokládalo, že křížení mezi divokými vlky a domestikovanými psy bylo časté.

Z toho vědci vyvodili logický závěr, že lidé si psy chránili a v křížení jim bránili.

Buď, jak buď, studie představuje tažné psy jako jeden z nejdéle fungujících projektů lidského druhu.

Patří se připomenout, že v mnoha polárních oblastech jsou tažní saňoví psi dodnes nejúčinnější formou dopravy. Ve členitém terénu, který nedovoluje přistát vrtulníkům, a zároveň je příliš těsný pro sněžné pluhy, jsou nenahraditelní.

Studie byla publikována v žurnálu Science.

zdroj: YouTube

Nejnovější články