Šance na báječný trip: Stanice ISS otevře první vesmírný hotel

2. 2. 2020 – 15:04 | Vesmír | Ladislav Loukota | Diskuze:

Šance na báječný trip: Stanice ISS otevře první vesmírný hotel
Jedna z možných podob pokoje vesmírného hotelu. Ze studie společnosti Axiom | zdroj: Profimedia

Není to ještě úplně jisté, ale vše k tomu směřuje. NASA už vybrala firmu, která postaví na Mezinárodní vesmírné stanici modul pro komerční využití.

Vesmírná turistika není hudba daleké budoucnosti. K tomu, aby se mohla rozvíjet, jsou však potřebné vesmírné hotely. Zatím je v internetovém vyhledávači nenajdete. Ale za několik let…

Nadějný projekt

Americká vesmírná agentura NASA vybrala společnost, která postaví soukromý modul pro Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS). Její název je Axiom Space a sídlí v texaském Houstonu.

Axiom vznikl před čtyřmi lety, na jeho založení se podílel i manažer projektu ISS Michael T. Suffredini. Plánem společnosti je usnadnit jednotlivcům soukromé lety na palubu stanice.

profimedia-0358275189 iss Mezinárodní vesmírná stanice = budoucí mezinárodní vesmírný hotel? | zdroj: Profimedia

Není tedy těžké se dovtípit, že soukromý modul bude mít především hotelové určení. Vesmírná stanice ISS má všechny předpoklady pro to, aby se stala prvním hotelem ve vesmíru.

Kosmické hotely v minulosti sliboval už kdekdo. Legendární je reklama řetězce Hilton, který v šedesátých letech minulého století věřil v lunární budoucnost hotelnictví. Půlstoletí po přistání Apolla 11 ale na Měsíci hotel není, dávno na něm ani nepřistáli ani lidé.

Kalifornský startup Gateway Foundation loni představil plán hotelu, který chce na oběžnou dráhu vyslat v roce 2025. Má podobu kruhové stanice, která obíhá kolem Země a současně rotuje, čímž simuluje gravitaci.

Pozornost vyvolal i projekt nafukovacích modulů BEAM společnosti Bigelow Aerospace. Firma ho už na ISS vyzkoušela. Bigelow chce vynést a zabydlet dva své moduly a udělal z nich hotel. Realizace plánu však není na dohled.

zdroj: YouTube

Sama společnost Axiom Space se neomezuje na modul zavěšený na ISS. Jejím cílem je postavit na orbitě samostatný pětihvězdičkový vesmírný hotel s ohromujícím interiérem od špičkového designéra Philippe Starcka. Tento soukromý nástupce Mezinárodní vesmírné stanice by měl být levnější, komerčně efektivnější.

Modul Axiom Space plánovaný pro ISS má však předpoklady k tomu, aby se stal prvním hotelem ve vesmíru.

Stanice pro soukromníky

Na ISS by však měli pobývat nejen dovolenkáři, ale i zaměstnanci soukromých firem.

Popularizátor kosmonautiky Dušan Majer ze serveru Kosmonautix.cz o tom říká: "Jedná se o významný krok na cestě, kterou NASA vyhlásila už před pár lety. ISS se má postupně otevřít soukromým firmám, které by tam prováděly svůj výzkum, případně výrobu. Tyto moduly navíc bude možné od ISS na konci její životnosti oddělit, takže by vznikla samostatná stanice."

Aximon ani NASA žádný termín pro realizaci projektu nedali. Předpokládají však, že by modul mohl být připojen ke stanici ve druhé polovině roku 2024.

Plán na komerčnější využití ISS jde ruku v ruce s tím, že NASA vidí svou budoucnost dál od Země. Amerika teď upíná zraky k Měsíci a Marsu a ISS pro ni nemá takovou důležitost jako dřív.

Ředitel Aximonu Jim Bdidenstine prohlásil, že zakázka je "základním krokem pro komerční základnu ve vesmírném prostoru, což je nezbytné i pro to, aby se NASA mohla zaměřit na cesty do vzdálenějšího vesmíru".

První byl Tito

Optimismus z 90. let, kdy se rozvíjela spolupráce Rusů a Američanů na společné stanici je pryč. Byla to z nouze ctnost. Ani USA, ani Rusko nemělo kapacity na vybudování vlastní stanice.

Nyní ale nastupují komerční lety do kosmu. Letos ke stanici možná dorazí i první pilotovaný let.

profimedia-0375501277 space hotel Pohled, který vám žádný pozemský hotel nenabídne | zdroj: Profimedia

ISS je rok od roku starší, překročilo původní plánovanou životnost. Pokud uspějí nafukovací konstrukce z dílny Bigelow, stejně jako těžké nosiče plánované SpaceX i Blue Origin, ISS se po roce 2025 může stát také zoufale zastaralou.

Otevřít tedy stanici soukromníkům, kteří ji budou moci využít jako platformu pro své aplikace, je rozumné řešení. Turismus je přitom také jednou z možností. Prim v tomto drží ruská agentura Roskosmos, která na palubě Sojuzu TM-32 vynesla již v roce 2001 prvního kosmického turistu, milionáře Dennise Tita.

Rusové v dalších letech vynesli ještě několik soukromníků – jejich turistický program byl však pozastaven poté, co byla ISS dokončena. Veškerá kapacita stanice a posádky byla poté přesměrována na výzkumné účely. Nakonec by se ale stanice mohla vrátit ke svým turistickým počátkům.

Informace zveřejnila na svém webu NASA. https://www.nasa.gov/press-release/nasa-selects-first-commercial-destination-module-for-international-space-station

Nejnovější články