Mezinárodní vesmírná stanice se vyhnula srážce jak z filmového scénáře

6. 11. 2014 – 19:30 | Vesmír | Lukáš Grygar | Diskuze:

Mezinárodní vesmírná stanice se vyhnula srážce jak z filmového scénáře
Naštěstí pro posádku stanice se katastrofický scénář z Gravitace neopakoval | zdroj: YouTube

Úlomky ruské sondy spustí na oběžné dráze řetězovou reakci, která postupně likviduje vše, co jí přijde do cesty. Zatímco ve filmu Gravitace vedla taková zápletka k událostem, které potrápily Sandru Bullockovou, v realitě museli podobný průšvih řešit duchapřítomní pozemšťané.

V roce 2009 došlo k neplánované srážce odstavené družice Kosmos-2251 a komunikačního satelitu Iridium 33. A byla to pecka! Družice to do sebe napraly rychlostí přes 42 000 km/h a srážka je rozmetala na zhruba tisícovku kousků, z nichž některé posléze shořely v atmosféře, ale řada dalších dodnes krouží kolem Země.

zdroj: YouTube

Tohle kosmické smetí představuje nebezpečí nejenom pro další družice, ale hlavně pro Mezinárodní vesmírnou stanici, obíhající naši planetu ve 400 kilometrové výšce. S úlomky z ruské sondy měla stanice tu čest už před dvěma lety, kdy ji bezpečně minuly, ale tehdejší posádka se pro všechny případy nalodila do dvou zadokovaných Sojuzů.

Letos ale podobné řešení nepřipadalo v úvahu. Když americká síť, hlídající i ta nejmenší tělesa na oběžné dráze, vydala varování o možném ohrožení, do srážky zbývalo pouhých šest hodin. Sledovací síti obvykle nic neproklouzne a varování vydává s předstihem dnů až měsíců, ale výjimky se najdou – a vyžadují výjimečné řešení. Jaké? Pohnout s celou stanicí!

Stanice se zaparkovaným modulem zdroj: ESA

K tomuto účelu perfektně posloužil nákladní modul Georges Lemaître, který na stanici v srpnu vynesl zásoby a po novém roce ho čeká poslední cesta: bude naložen odpadky a nasměrován do zemské atmosféry, ve které i se svým zavánějícím nákladem shoří.

Georges Lemaître zdroj: Wikipedia Nákladní modul Georges Lemaître

Modul, zaparkovaný u stanice, jde ale využít také jako přídavný pohon. Po pečlivých propočtech byl na čtyři minuty zažehnut jeden z jeho motorů a tento zážeh stanici pošťouchl o kilometr výš, mimo dráhu nebezpečných úlomků.

Zatímco hrdinka trháku Gravitace si v největší krizi poněkud komicky vystačila jen s hasicím přístrojem, tady musel posloužit vysloužilý „náklaďák“. Ale musí se nechat, že zatímco Sandra Bullock zachraňovala jen sebe sama, Lemaître vzpíral 420 tunovou konstrukci o velikosti fotbalového hřiště!

Zdroje:

Nejnovější články