Sonda New Horizons prolétá kolem Pluta, čeká nás záplava nových poznatků

14. 7. 2015 – 14:00 | Vesmír | Lukáš Grygar | Diskuze:

Sonda New Horizons prolétá kolem Pluta, čeká nás záplava nových poznatků
Jak jsme trpasličí planetu znali ještě nedávno a jak ji čerstvě vidí sonda New Horizons | zdroj: NASA

Pokud máte pubertu za sebou, učili jste se ve škole o Plutu jakožto o planetě. Povaha tělesa, objeveného v roce 1930, se ale spolu s novými poznatky o naší sluneční soustavě zásadním způsobem proměnila.

Pluto sice stále říkáme planeta, ale planeta trpasličí. Klasifikace, která byla ustanoven na sjezdu Mezinárodní astronomické unie, konaném roku 2006 v Praze, možná někoho rozlítila, ale je zcela racionální.

Jak totiž vývoj astronomie ukázal, Pluto se daleko více podobá desítkám tisíců dalších těles, obíhajících Slunce v kosmických dálavách za Neptunem. Než abychom ze všech udělali planety a zahltili nebohé školáky memorováním desetitisíců jmen a číselných označení, bylo rozumnější vytvořit novou skupinu těles, do které bylo Pluto přeřazeno, a které dá se říct „šéfuje“.

Vlastně šéfuje hned dvěma skupinám: tzv. transneptunickým tělesům, to znamená tělesům obíhajícím za dráhou Neptunu, a také již zmiňovaným trpasličím planetám. Ty se od klasických planet liší tím, že působením své gravitace nevyčistily své oběžné dráhy od menších objektů, pomyslného kosmického smetí.

Existují samozřejmě i další argumenty, proč Pluto z planetární rodiny vydědit. Z laického pohledu je nejpádnější samotné konstatování, že Pluto je menší než náš Měsíc! Z prvních informací, pořízených sondou New Horizons během právě probíhajícího průletu, už zároveň víme, že Pluto svým průměrem o zmrzlý chlup přeskočilo planetku Eris a stává se tak oficiálně největším tělesem Kuiperova pásu.

Zatímco jste četli předchozí řádky, sonda trpasličí planetu na plné obrátky fotografuje a měří ze vzdálenosti pouhých 12 500 kilometrů. S tím, co všechno vidí a zjišťuje, vás seznámíme ještě v průběhu dnešní noci. Na datové lince Pluto – Země bude v následujících hodinách obzvláště rušno!

Zdroje:
Vlastní

Nejnovější články