Sonda New Horizons úspěšně vstoupila do fáze průletu kolem Pluta

7. 7. 2015 – 20:00 | Vesmír | Lukáš Grygar | Diskuze:

Sonda New Horizons úspěšně vstoupila do fáze průletu kolem Pluta
Co jsou zač tmavé jižní oblasti trpasličí planety? | zdroj: NASA

Jsou to nervy! Po devítileté cestě kosmickým prostorem nadchází pro sondu New Horizons den „D“. Nebo lépe řečeno „P“, protože v následujících dnech proletí kolem trpasličí planety Pluto a my poprvé uvidíme, jak miliardy kilometrů vzdálené těleso vlastně vypadá.

Ještě začátkem tohoto roku byste u wikipedického hesla, věnovaného Plutu, našli jako doprovodnou fotografii pouze šmouhaté návrhy výtvarníků. To se ale v posledních týdnech změnilo a Pluto dostává necelých devadesát let po svém objevení konkrétnější obrysy.

O prodlouženém víkendu sice celý tým prodělal lehčí infarkt, když sondě těsně před cílem vysadil hlavní počítač, ale kritickou situaci se podařilo vyřešit a New Horizons by měla být pro své vrcholné chvíle zcela fit.

Aktuální nejostřejší snímek, který sonda poslala na 4,5 hodinovou cestu k Zemi, má do ideální kvality ještě hodně daleko, ale už teď prozrazuje, že Pluto nebude jen nudná šedivá placka, ale nabídne i zajímavé povrchové útvary.

NASA Pluto se svým největším měsícem, Charonem | zdroj: NASA

Planetární odborníky zaujaly především tmavé oblasti v dolní části snímku, o jejichž původu se čile spekuluje. Sondu ale nečeká pouze fotografování: provede také celou řadu různých měření, ze kterých se dozvíme například to, jestli má trpasličí planeta nějakou atmosféru.

A protože Pluto není ve svém koutě vesmíru osamoceno, čekají se i nové snímky a poznatky, týkající se jak jeho souputníka Charona, tak dalších, teprve nedávno objevených měsíců jako jsou Nix a Hydra. Zatím jich známe pět, ale je velice dobře možné, že jich kolem Pluta obíhá víc!

Zdroje:
Vlastní

Nejnovější články