Sonda Voyager 1 zachytila zvláštní hukot vzdáleného vesmíru

11. 5. 2021 – 22:11 | Vesmír | Pavel Jégl | Diskuze:

Sonda Voyager 1 zachytila zvláštní hukot vzdáleného vesmíru
Vizualizace sondy Voyager 1 letící v mezihvězdném prostoru. | zdroj: Profimedia

Vzdálený vesmír není prostorem, kde vládne absolutní ticho. V balíčku dat ze sondy Voager 1 si astronomové povšimli podivného hučení.

Voyager 1, sonda americké agentury NASA, letí vesmírem bezmála 44 let. Před devíti lety opustila naši sluneční soustavu. Od té doby pluje prázdnotou a na Zemi posílá údaje o prostoru, kam dosud žádný jiný přístroj vyrobený člověkem nenahlédl.

Sonda je od Země vzdálena 22 miliard kilometrů, což je 152násobek trasy Země – Slunce. Nachází se v mezihvězdném prostoru, v oblasti velmi řídké hmoty vyplňující místa mezi hvězdami. Tvoří ji plyny, prach a kosmické paprsky.

Temně hučí...

Tento mezihvězdný prostor bývá popisován jako pusté a temné místo. Sonda v něm však zaznamenává zvláštní monotónní zvuk připomínající hučení. To znamená, že mezi hvězdami není taková pustina, jak se dalo předpokládat.

Slabý monotónní hukot v úzkém frekvenčním pásmu se liší od jiných zvuků, které sonda na své pouti dosud zachytila. V minulosti například naměřila sluneční erupce, při kterých Slunce „plive“ částice do vesmíru.

„Pokud bychom hučení mezihvězdné hmoty přirovnali k drobnému a tichému dešti, sluneční erupce jsou jako blesky v bouři,“ řekl astronom James Cordes, který sondu sleduje.

Zvuk mezihvězdného prostoru analyzují astrovědci z Jet Propulsion Laboratory (JPL), která je filiálkou NASA, v odborném žurnálu Nature.

Co za tím zvukem vězí?

Hustotu mezihvězdné hmoty dosud vědci odhadovali právě ze záznamu slunečních erupcí. Objev hukotu může jejich měření usnadnit a upřesnit.

Zatím není zřejmé, jak mezihvězdné hučení vzniká a co za ním vězí. Můžou to být vibrace ohřáté plazmy či šum způsobený pohybem elektronů v plazmě. Anebo něco úplně jiného.

Astronomům však záznam z Voyageru 1 pomůže například při mapování hustoty plazmy. A s jeho pomocí můžou také poznat, jak na sebe působí mezihvězdné prostředí a sluneční vítr.

K měření zřejmě astronomové v budoucnu přidají i data ze sesterské sondy Voyager 2, která překročila hranici naší sluneční soustavy před třemi lety. Zda Voyager 2 také zaznamenává mezihvězdný šum, zatím nevíme.

A nevíme ani to, zda na Voyager 1 nebo Voyager 2 narazí nějaká mimozemská civilizace. Sondy jsou na takové setkání však připraveny. Obě na palubě nesou měděnou pozlacenou gramofonovou desku, která obsahuje poselství mimozemšťanům. 

Zdroje:
Wikipedia, NASA, Nature

Nejnovější články