Současné stravování je neudržitelné. Bez radikální změny to dopadne špatně

6. 10. 2025 – 15:00 | Člověk | Radek Chlup |Diskuze:

Současné stravování je neudržitelné. Bez radikální změny to dopadne špatně
Současné nezdravé stravování není udržitelné, varovala zprávazdroj: Unsplash

Na tom, co si dáme na talíř, záleží. Nová rozsáhlá zpráva EAT-Lancet upozornila na neudržitelnost současného stravování. Ubližujeme tak sobě i planetě. Podle ní by měla strava zahrnovat mnohem více ovoce, zeleniny, luštěnin, ořechů a celozrnných výrobků s mnohem menším podílem masa.

„Potravinové systémy generují zhruba 30 procent celosvětových emisí skleníkových plynů,“ upozornil na tiskové konferenci Johan Rockström, švédský agronom, hydrolog a spolupředseda komise EAT, která spolupracuje s časopisem Lancet.

Podle zprávy, která je postavena na rozsáhlém výzkumu z 35 zemí a šesti kontinentů, zahrnutí zdravých potravin a stravovacích doporučení, řešení ztrát a plýtvání potravinami, upřednostnění lokálních produktů a přechod na udržitelné zemědělské postupy, může snížit zátěž pro životní prostředí a emise zredukovat o více než polovinu. Pomohlo by to zabránit až 15 milionům předčasným úmrtí ročně.

„Spojením největších vědeckých poznatků o zdraví a klimatu se ukazuje, že to, co si dáváme na talíř, může zachránit miliony životů, snížit emise o miliardy tun, zastavit úbytek biodiverzity a vytvořit spravedlivější potravinový systém,“ řekl dále Rockström.

Odpor a dezinformace

Navzdory širokému přijetí zdravé stravy a varování, že jdeme špatnou cestou, čelí zpráva odporu ze strany masného a mléčného průmyslu. Zvláště pak s přihlédnutím na skutečnost, že její autoři vyzývají k radikálním změnám.

Špatné stravovací návyky jsou podle nich horší pro zdraví než kouření, pohlavní nemoci a konzumace alkoholu dohromady. Experti doporučují do roku 2050 zvýšit spotřebu ovoce, zeleniny, ořechů a luštěnin a o 50 procent snížit konzumaci cukru a červeného masa.

Dojít by k tomu mělo nerovnoměrně. Tedy v zemích s nadbytečnou konzumací červeného masa učinit změny drastické, v regionech, kde čelí lidé nedostatku živočišných proteinů, zavést změny mírnější.

Na zprávu ještě před zveřejněním bouřlivě reagovala organizace Spojenectví pro živočišnou výrobu. Vyzdvihla přínos masa a mléčných produktů. Navrhované změny podle ní mohou vést k rozšíření podvýživy, zvýšit plýtvání jídlem a odvést pozornost od vyšších priorit při boji proti emisím.

Zpráva, stejně tak jako rozsáhlá studie komise z roku 2019, na níž navazuje, vyvolává vášně na sociálních sítích a diskusních fórech. Na internetu se navíc šíří nebezpečné dezinformace o změně klimatu a stravování. Tento problém ještě zhoršil příchod umělé inteligence (AI).

Jenom pro upozornění, maso lze nahradit výživnými alternativami s vysokým obsahem dobře vstřebatelných bílkovin.

Zdroje:
dw.de, The Lancet

Nejnovější články