Speciální kabina cestujícím nasimuluje počasí v jejich destinaci

11. 6. 2015 – 19:46 | Technologie | roj | Diskuze:

Speciální kabina cestujícím nasimuluje počasí v jejich destinaci
Speciální místnost cestujícím nasimuluje počasí v jejich destinaci | zdroj: YouTube

Ve stockholmském letišti Arlanda vznikla speciální místnost, ve které se lidé mohou ještě před odletem připravit na počasí v místě své cílové destinace. Díky "klimatickému portálu" budou například vědět, zda si do letadla včas přibalit i rukavice, aby je nemuseli po příletu teprve vyhrabávat z kufru. 

Stánek pokrytý zrcadlovými skly nechala na letiště dovézt správce švédských letišť, společnost Swedavia. Marketingová ředitelka letiště Yvonne Boeová popsala simulátor jako "přímé spojení do celého světa".

Princip je jednoduchý - stánek má tři místnosti: pro teplé a chladné počasí a pro prostředí velkoměsta. Cestující si u jednotlivých vchodů zadají město, kam plánují letět, simulátor pomocí analýzy meteorologických dat z celé planety zjistí, jaké je zrovna v oblasti počasí a v místnosti ho nasimuluje. Používá k tomu generátory větru, regulátory teploty a audiovizuální projekce. Lidé se tak ještě před přistáním mohou projít tropy, vyprahlými pouštěmi, ledovými pláněmi či ponořit se do ruchu velkoměsta.

Stánek má na letišti fungovat do konce srpna. Zda, případně kam se přestěhuje poté, není zatím jasné. 

zdroj: YouTube

Zdroje:

Nejnovější články