Nejdřív sklopte víko, pak splachujte. Jinak rozprášíte koronaviry

19. 6. 2020 – 9:58 | Technologie | ave | Diskuze:

Nejdřív sklopte víko, pak splachujte. Jinak rozprášíte koronaviry
V roce 1910, před španělskou chřipkou, ještě neměli o šíření virů ze záchodové mísy potuchy | zdroj: Profimedia

Dodržujte sociální odstup, pořádně si umývejte ruce, noste roušku. To byly hlavní zásady, které vám hygienici vtloukali do hlav během nástupu pandemie koronaviru. Něco však připomenout zapomněli:

Důsledně zavírejte víko od záchodové mísy. A to ještě před tím, než spláchnete!

Je to důležitý díl do antivirové skládanky.

Důvod takového postupu je nasnadě: Při splachování nezakryté mísy se do okolí vznesou bakterie i částečky virů. Dřívější studie přitom prokázaly, že koronaviry se nešíří jen fyzickým kontaktem, kašlem, kýcháním či řečí, ale přežívají v zažívacím traktu, a tak se mohou objevit v lidském trusu, a nakonec i v záchodové míse.

Nová studie, publikovaná ve vědeckém žurnálu Physics of Fluids (Fyzika tekutin), modelovala, jak při spláchnutí proudí voda i vzduch. Výzkumníci zjistili, že v míse záchodu vzniká překvapivě silná turbulence.

Do mísy se vyvalí voda, narazí na hladinu i stěny a vytvoří vzdušný vír. Při tom vzniknou odstředivé proudy vzduchu, které vytlačí z mísy spousty drobných kapiček. Ty mohou nést jak fekální bakterie, tak částečky virů, včetně koronavirů SARS-CoV-2 z čínského Wu-chanu, které už zabily statisíce lidí po celém světě.

profimedia-0532115542 Šíření virových částic při běžném kruhovém proplachování. Obrázek vlevo ukazuje směr jejich proudění a rychlost. Vpravo je rozšíření částic podle velikosti | zdroj: Profimedia

Ve studii se píše, že téměř šedesát procent vymrštěných částeček stoupá nad záchodovou mísu, některé až do metrové výšky.

Spoluautor studie j ťi-Siang Wang z Univerzity Jang-čou k výsledkům výzkumu poznamenal: "Dá se předpokládat, že nebezpečí přenosu virů bude vyšší na často a více lidmi používaných toaletách, třeba v početných rodinách, ale zejména na veřejných WC na frekventovaných místech hustě obydlených oblastí."

Z nové studie každopádně vyplývá, že spíš než nad zvednutým prkénkem by se ženy měly rozčilovat nad zvednutým víkem od záchodu.

Její autoři upozorňují, že v mnoha (i vyspělých) zemích bývají mísy ve veřejných toaletách často bez vík. Navrhují, aby víka byla povinná a kromě toho, aby se před splachováním automaticky zavírala.

Zmíněná studie byla zveřejněna ve vědeckém žurnálu Physics of Fluids.

Nejnovější články