Štěstí vyjadřuje lidská tvář sedmnácti výrazy

14. 12. 2019 – 20:21 | Člověk | Radek Chlup | Diskuze:

Štěstí vyjadřuje lidská tvář sedmnácti výrazy
Jeden ze sedmnácti výrazů štěstí - a velmi přesvědčivý | zdroj: tisková zpráva

… zato pro znechucení má výraz jediný. Dospěli k tomu v pozoruhodném výzkumu američtí vědci. Pokládají to za důkaz, že štěstí funguje jako sociální lepidlo, které lidi sbližuje a drží pohromadě.

Nová studie Státní univerzity Ohio dospěla k závěru, že z tisíců možností existuje jen 35 všeobecně srozumitelných výrazů obličeje. Téměř polovina z nich, přesně 17, jsou přitom výrazy štěstí.

Desítky srozumitelných výrazů

Mimika je vyjadřování výrazem tváře. Z výrazu v obličeji můžeme poznat, zda se člověk trápí, nebo jestli je veselý.

S pozitivním zjištěním teď seznámili veřejnost vědci ze Státní univerzity Ohio. Podle amerických badatelů bychom se měli víc usmívat, než mračit či šklebit, protože výrazy pro štěstí převažují.

profimedia-0014196524orangutan smile Kolik výrazů pro štěstí asi používá orangutan? | zdroj: tisková zpráva

"Bylo potěšující to objevit. Vypovídá to mimo jiné složité povaze štěstí," řekl kognitivní vědec, profesor elektrotechniky a informatiky Aleix Martinez.

Nová studie navazuje na starší výzkum totožného týmu. Tehdy vědci zjistili, že dokážeme určit emoce u jiných lidí pouhým pozorováním změn v průtoku krve v okolí nosu, očí, obočí, tváří a brady.

V nové studii vědci vytvořili seznam, obsahující 821 slov popisujících různé pocity. Tato slova přeložili do několika jazyků, aby se do experimentu mohli zapojit lidé z různých kultur.

Na základě počítačových algoritmů a sady slov byly vyhledány všechny možné výrazy v obličeji.

Vědci měli k dispozici 7,2 milionů výrazů obličeje lidí z 31 zemí. Díky tomu tým zjistil, že lidská tvář může různými způsoby kombinovat různé svaly a vyjadřovat se 16 384 jedinečnými způsoby.

zdroj: YouTube

Následně tyto výrazy v obličeji vědci rozdělili do různých kategorií nálad. Očekávali několik set variant emocí. Byli však překvapeni. K vyjádření emocí používáme jen 35 výrazů v obličeji.

"Byli jsme šokováni, mysleli jsme, že jich bude mnohem více," řekl Martinez. (Jeho zajímavou přednášku o emocích v obličeji můžete zhlédnout ve videu.)

Vzhledem k úzkému rozpětí výsledků se vědci domnívali, že většina výrazů je specifická pro danou kulturu. Analyzovali tedy stejnou datovou sadu 7,2 milionů výrazů ve tváři a našli jen osm primárních. 

Dospěli tak k závěru, že většinu výrazů v obličeji chápou všichni, přičemž téměř polovina z nich se používá k vyjádření radosti.

Závěry studie jsou tedy takové, že ať už je radost a štěstí vyjádřeno úsměvem, jiskřícíma očima nebo dolíčky kolem rtů, jsou to výrazy ve tváří, které jsou lidmi považovány za nejznámější, byť jsou z různých částí světa.

Sociální lepidlo

Existují jen tři výrazy pro strach, čtyři pro překvapení a pět výrazů vyjadřuje smutek a zlost. Znechucení je na posledním místě, vyjadřuje ho jen jeden výraz.

Štěstí podle vědců funguje jako jakési sociální lepidlo, proto musí mít více výrazů.

Znechucení je prostě jen znechucení.

Úsměv dává radost a zpříjemní každou, dokonce i všední chvíli. Proto se nebojte usmívat. Pokud se vám zdá úsměv nejjednodušším výrazem, tak je to asi proto, že jej používáte zcela přirozeně.

S úsměvem a dobrou náladou člověk na svět nahlíží pozitivně.

Studie byla publikována v IEEETransactionsonAffectiveComputing.

 

Nejnovější články