Tahle mapa o Rusku lže. Putin ji však má rád

27. 2. 2022 – 10:36 | Technologie | Pavel Jégl | Diskuze:

Tahle mapa o Rusku lže. Putin ji však má rád
Mapa světa v Mercatorově projekci s titěrnými USA - a ještě titěrnější Evropou. | zdroj: Profimedia

Je to mapa světa, kterou sovětské vedení milovalo a která se nepochybně líbí také nynějšímu ruskému vůdci Vladimiru Putinovi. Rusko zobrazuje větší, mocnější i hrozivější, než jaké ve skutečnosti je.

Mercatorova mapa je druh zobrazení, které navrhl roku 1569 vlámský kartograf a matematik německého původu Gerhard (Gerardus) Mercator. Tato kartografická projekce se používala až do nástupu satelitní navigace na některých námořních a leteckých mapách a najdete ji také ve starších školních atlasech.

Rovnoběžky jsou na ní zakresleny jako úsečky stejné délky. Důsledek je nasnadě: Čím blíž k pólům, tím je zkreslení v délce (a zejména ploše) větší. Proto se Mercatorovo zobrazení nehodí pro oblasti ve vyšších zeměpisných šířkách, které jsou bližší pólům. Několikanásobně je zvětšuje.

Následující animace ukazuje, jak mapa zkresluje, jak dělá z velkého Ruska, které je se 17 075 200 čtverečními kilometry beztak největší zemí světa, Rusko doslova obludné.

Worlds_animate Rusko obludné (v Putinových očích) a Rusko velké, ale reálné). Je v tom rozdíl. | zdroj: Jakub Nowosad/volné dílo/CC BY-SA 4.0/Wikipedia

Mercatorova mapa vznikla nasunutím válce na glóbus tak, aby se válec dotýkal glóbu na rovníku. Poté byl protažen u pólů. Výsledkem je pravoúhlá síť poledníků a rovnoběžek. Poledníky jsou zobrazeny rovnoběžně v konstantních rozestupech, zatímco vzájemná vzdálenost rovnoběžek směrem k pólům narůstá do nekonečna.

Zvětšené je v tomto zobrazení nejen Rusko, ale i Grónsko, anebo Kanada. Jenže Kanaďanů nebo inuitů se není co obávat, těm se jejich ‚mercatorská‘ velikost do hlav nevrazí. U Putina to je jinak. Jeho imperiální instinkty jsou pro Evropu nebezpečím.

Velké území je kromě velkých jaderných arzenálů a velkých zásob fosilu (ropy a zemního plynu) tím, co může dodávat ruskému vůdci nezřízené sebevědomí. O nic jiného ho vlastně opřít nemůže. Technologicky zaostalá země se na světové ekonomice podílí pouhými dvěma procenty, což kontrastuje s mercatorskou kartografií.

profimedia-0649399423 Putin a jeho velké Rusko. | zdroj: Profimedia

Mercator ale o mocenských instinktech sovětských vůdců a Vladimira Putina nemohl nic tušit. V jeho dobách Sovětský svaz neexistoval a Putin se v žádném proroctví nezjevoval. Kromě toho, převést kouli na papír není snadné, vždy se dopustíte nějakého zkreslení.

Také některé novější kartografické projekce, například Robinsonova, zkreslují realitu ve prospěch Ruska, ale v mnohem menší míře.

Robinson_projection_SW Robinsonova kartografická projekce světa. | zdroj: Strebe/Volné dílo/CC BY-SA 3.0/Wikipedia

Zdroje:
Encyclopædia Britannica

Nejnovější články