Tento titánský predátor ovládal prehistorická moře. Vědci ho popsali z fosilií

8. 9. 2021 – 23:50 | Příroda | Pavel Jégl | Diskuze:

Tento titánský predátor ovládal prehistorická moře. Vědci ho popsali z fosilií
Umělecká rekonstrukce titánského tvora, Titanokoryse gainesi. Pohled zepředu. | zdroj: Profimedia

Bylo to bizarní stvoření, které mělo na svou dobu titánské rozměry a také zabijácké schopnosti.

Před půl miliardou let byla moře plné tvorů, kteří vypadali spíš jako mimozemšťané než mořští živočichové, jaké známe z dnešních moří. Jedním z nejpodivnějších byl živočich dorůstající délky půl metru.

Titán dávných moří

Tvora popsali paleontologové Jean-Bernard Caron a Joseph Moysiuk z kanadského Královského muzea v Ontariu. Titánskému členovci dali výstižné jméno – Titanokorys gainesi.

Tehdejší tvory, z nichž většina by se vešla do lidské dlaně, mnohonásobně přerůstal. Jeho fosilie objevili v národním parku Kootenay, který se nachází v kanadských Skalistých horách. Studii s rozborem nálezu a popisem tvora ve středu v publikovali v časopise Royal Society Open Science.

profimedia-0631056256 Jedna z fosilií Titanokoryse. | zdroj: Profimedia

Titanokorys patří do řádu členovců, kteří se rozšířili v mořích po kambrijské explozi před 540 miliony lety.

Kambrická exploze je označení pro náhlý nárůst mnohobuněčných živočichů z období kambria. Nárůst velikosti a komplexnosti tehdejších tvorů způsobit nárůst kyslíku v atmosféře a vodě, který umožnil kolagenu účinně spojovat buňky.

„Samotná velikost tohoto živočicha je naprosto ohromující, toto je jeden z největších živočichů z kambria, jaký kdy byl nalezen,“ píše Jean-Bernard Caron v úvodu studie.

Titanokorys měl složené oči, jaké známe u hmyzu, velkou hlavu, která zabrala dvě třetiny jeho délky a ústa ve tvaru plátku ananasu lemované ostrými zuby. Byl vybaven klepety s ostnatými drápy, kterými chytal kořist a na těle měl řadu ploutví, pomocí kterých plaval.

Jeho krunýř, kterým připomínal želvu, naznačuje, že se přizpůsobil životu u mořského dna. Živil se patrně živočichy, kteří se zahrabávali do oceánského dna, jako jsou červi.

profimedia-0631056260 Titanokorys gainesi. Horní pohled na krunýř a klapky. | zdroj: Profimedia

„Tito podivní tvorové měli velký dopad na kambrijské ekosystémy mořského dna. Jejich klepeta vypadala jako hrábě a nepochybně byla účinná. Cokoli, co Titanokorysové zachytili svými ostny, přivedli k ústům. A obrovský hřbetní krunýř mohl na dně fungovat jako pluh,“ prohlásil při představení studie Caron.

Pohled půl miliardy let zpátky

Fosilii Titanokoryse nalezli v Mramorovém kaňonu, který byl místem mnoha objevů kambrijských zkamenělin starších než půl miliardy let.

Jedním z těchto objevů byl Cambroraster falcatus, pojmenovaný s odkazem na hvězdnou loď Millenium Falcon z Hvězdných válek, kterou svým krunýřem připomíná.

Ve videu můžete vidět oba tvory - Cambrorastera a poté o něco většího Titanokoryse.

Zdroje:
Royal Society Open Science

Nejnovější články