Testuje se vakcína proti viru, kterým se nakazí většina lidstva

22. 12. 2022 – 21:50 | Technologie | Pavel Jégl | Diskuze:

Testuje se vakcína proti viru, kterým se nakazí většina lidstva
Kolorovaný rentgenový snímek líbajícího se páru. Herpesvirus HSV-1 se ve světě prosadil s rozšířením líbání před zhruba pěti tisíci let. | zdroj: Profimedia

Technologie mRNA, která nám pomohla zvládnout epidemii covidu, může lidstvu usnadnit souboj s dalšími chorobami. 

Je to jedno z nejrozšířenějších onemocnění na světě. Nazývá se opar a vyvolávají ho herpetické viry, známé jako herpesviry, kterými se nakazí více než 90 procent populace.

Lidstvo proti němu dodnes nemá účinnou ochranu. Dokážeme pouze tlumit jeho příznaky. Brzy by však měla být dostupná preventivní ochrana – vakcína.

Zakáže vstup do buněk

Vakcínu vyvinula biotechnologická společnost BioNTech sídlící v německé Mohuči ve spolupráci s Pensylvánskou univerzitou. Tento týden ji podala prvnímu účastníkovi první fáze klinických testů. Celkem se do ní zapojí stovka dobrovolníků ve věku od 18 do 55 let, informuje BioNTech na svém webu.

„Naším cílem je vyvolat širokou imunitní odpověď namířenou proti více antigenům viru,“ sdělila Özlem Türeciová, spoluzakladatelka BionTech, která výzkum vede.

Vakcína je založena na technologii mRNA, ze které vychází také očkovací látka Comirnaty proti koronaviru SARS-CoV-2 vyvinutá stejnou společností a nadnárodní farmaceutickou korporací Pfizer.

Použitá očkovací látka typu mRNA, na rozdíl od těch tradičních, neobsahuje žádné mrtvé nebo oslabené původce nemoci. Zato je v ní genetická informace – návod, podle kterého si buňky vytvoří vlastní protilátky. Její výhodou je mimo jiné to, že má jednoduchou strukturu, což otevírá možnost do několika týdnů vyrobit miliony dávek.

Testovaná vakcína s označením BNT163 by měla zabránit herpetickým virům typu HSV-1 (také HHV-1) a HSV-2 (HHV-2) vstoupit do buněk, a tak vyvolat nemoc.

Většina infekcí zůstává bezpříznaková, pokud se ale příznaky projeví, jsou značně nepříjemné.

Projde testy?

Pro herpesvirus HSV-1, který se přenáší zejména slinami při líbání, jsou typické bolestivé puchýře nebo vředy v oblasti tváře. Herpesvirus HSV-2 je původcem genitálních oparů. Patří mezi sexuálně přenosné infekce. Avšak v některých případech může HSV 1 vyvolat herpes na genitálu a HSV 2 zase opar na rtech.

Mezi další příznaky nemoci patří zvýšená teplota, únava, nechutenství a zduřené lymfatické uzliny.

profimedia-0385304197 Buňka napadená herpes virem na barevném skenu z elektronového mikroskopu. | zdroj: Profimedia

Testy vakcíny jsou rozděleny do tří fází. V první fázi se budou sledovat zejména nežádoucí účinky a bezpečnost očkovací látky. Druhá fáze se stovkami dobrovolníků se zaměří na detailnější posouzení vedlejších účinků, na optimální dávkování a rekce imunitního systému. Ve třetí fázi s nejméně tisíci dobrovolníky se hodnotí zejména účinnost očkovací látky.

Regulátoři potom při posuzování testů a schvalování vakcíny zvažují zejména to, zda přínosy očkovací látky převažují rizika.

Zdroje:
BioNTech Group

Nejnovější články