Covidová vakcína otevírá cestu k očkování proti rakovině

20. 11. 2020 – 15:13 | Technologie | ave | Diskuze:

Covidová vakcína otevírá cestu k očkování proti rakovině
zdroj: Profimedia

Říká se, že všechno zlé je k něčemu dobré. 'Zlý' covid tak může posloužit 'dobré' léčbě rakoviny.

Úspěchy ve vývoji vakcíny mediátorové RNA (mRNA) proti koronaviru SARS-CoV-2 nejsou jen úspěchem ve snaze zbavit svět pandemie covidu-19, ale i předzvěstí obratu v léčbě rakoviny. Shodují se na tom odborníci i politici.

Očkování mRNA proti různým formám rakoviny vědci už zkoušejí v klinických testech. Žádná taková vakcína pro použití u lidí ale dosud schválena nebyla.

Revoluce v medicíně

"Stojíme před revolucí v medicíně," prohlásila ve čtvrtek ve Spolkovém sněmu poslankyně konzervativní unie CDU/CSU Katrin Stafflerová a vyzvala k větším investicím do této oblasti. Vakcíny mRNA, které slouží jako poslíček s návodem pro imunitní systém, považuje za možný klíč léčby rakoviny.

Vakcína mRNA se od těch tradičních liší tím, že neobsahuje žádné mrtvé nebo oslabené původce nemoci, ale genetickou informaci viru. Tato metoda je přirovnávána k návodu, podle kterého si tělo dokáže vytvořit vlastní protilátky. "RNA má jednoduchou strukturu, a to otevírá možnost do několika týdnů vyrobit miliony dávek," upozorňuje profesor Klaus Cichutek z Institutu Paula Ehrlicha.

Postupem proti rakovině na bázi mRNA se zabývají zakladatelé německého BioNTechu Ugur Sahin a Özlem Türeciová. Právě vakcína mRNA vyvíjená BioNTechem ve spolupráci s americkou společností Pfizer dosáhla proti covidu-19 poslední fáze testů vysoké účinnosti 95 procent. Předpokládá se, že jejímu schválení nestojí nic v cestě.

Bezpečná vakcína

Sahin a Türeciová v roce 2017 zveřejnili v magazínu Nature studii o tom, jak všem pacientům se zhoubným melanomem, kteří dostali látku s na míru upravenou mRNA, pozitivně reagoval imunitní systém. U osmi ze třinácti testovaných pacientů pak v rozmezí roku až dvou nenastalo žádné zhoršení stavu.

BioNTech přitom není jedinou firmou, která se výzkumem léčby rakoviny tímto způsobem zabývá. Také další společnosti provádí klinické studie vlivu mRNA na různé typy rakoviny.

S nástupem vakcín proti covidu na bázi mRNA však kritici varují, že tato cesta je příliš riziková, protože může vyvolat autoimunitní onemocnění nebo vést ke změnám DNA. Zastánci spikleneckých teorií zase upozorňují, že vlády se očkovací látku pokusí zneužít ke genetické přeměně lidí.

Ředitel německé očkovací komise Thomas Mertens však ubezpečuje, že neexistuje důkaz, že tento typ vakcín vede ke změnám DNA. A profesor Cichutek to přímo vylučuje. "Genom se u lidí nachází ve formě DNA v buněčném jádře. Zapojení ribonukleové kyseliny (RNA) do deoxyribonukleové (DNA) není možné mimo jiné kvůli rozdílné chemické struktuře," vysvětluje.

Covid decimuje lidstvo. Nakonec ale může otevřít cestu k léčbě rakoviny.

Zdroje:

Nejnovější články