Úžasné věci, které jsme mohli vidět a zažít v roce 2022

31. 12. 2022 – 20:46 | Příroda | Pavel Jégl | Diskuze:

Úžasné věci, které jsme mohli vidět a zažít v roce 2022
Epický západ slunce. | zdroj: Profimedia

Často nevycházíme z údivu nad tím, co vidíme v přírodě. A nad tím, co dělá matka příroda, žasnou i vědci. Rok 2022 nebyl výjimkou. Tohle je několik zajímavých momentů, které jsme zaznamenali.

Domestikace vlka

Vlk je předkem všech současných psů. Vědci už desítky let zkoumají jeho cestu k domestikovanému psovi. Shodují se v tom, že nebyla jednoduchá a trvala mnoho generací. Během této doby se vlci-psi museli naučit číst z pohybů lidského těla či mimických svalů lidí.

Následující video však naznačuje, že tuto schopnost mají už někteří vlci.

Medvědí vědí

Chytrost není vlastní jen člověku nebo dalším hominidům, ale například i ledním medvědům. Dokazuje to jedinec, který se plazí přes slabý led, aby rozložil tlak na co největší plochu a snížil riziko jeho prolomení. Že by znal vzorec pro výpočet měrného tlaku p = F/S (N∙m-2)?

U ledních medvědů jsme se letos dočkali překvapení. Mnozí experti prorokují, že je klimatická změna vymaže z přírody, připraví je o loviště. Jenže nová data ukazují, že jejich počty se zvyšují – z pěti až deseti tisíc ledních medvědů v šedesátých letech až na dnešních zhruba 26 tisíc.

Snad si tyto šelmy s globálním oteplováním poradí. Jedinec v následujícím videu naznačuje, že by to mohly dokázat.

Tuláci po obloze

Bouřkové blesky jsou fascinujícím a dodnes ne zcela prozkoumaným jevem. Tyto elektrické výboje letí rychlostí kolem 210 tisíc kilometrů za hodinu. Proud v nich dosahuje hodnoty stovek kiloampérů, napětí miliardy voltů a teplota kolem bleskového kanálu se blíží deseti tisícům stupňů Celsia, což je vyšší úroveň než na povrchu Slunce. Prudká změna teploty vyvolává náhlé rozpínání, které je původcem ohlušujícího zvuku. Nazýváme ho hřměním.

Klikatící se blesky nemusí vždy směřovat k povrchu planety a udeřit do něj. Některé letí úplně opačným směrem do vesmíru, jiné cestují po obloze, přitom urazí i desítky kilometrů, než se rozpadnou v oblacích.

Kam zmizel vrchní velitel?

Rojení ptáků je na první pohled nepochopitelná záležitost. Celé tisícihlavé hejno se chová jako jeden tvor. A kdo mu velí? Nikdo, hejno se řídí kolektivní inteligencí.

Tým biologů, matematiků, kybernetiků a expertů na počítačové modelování v roce 2011 na základě pozorování hejna špačků popsal, jak ptačí hejna fungují. Z analýzy vyplynulo, že ptáci se v něm chovají obdobně jako magnety. U magnetů pohyb jedné částice v magnetickém poli ovlivňuje pohyb dalších částic. V hejnu pohyb jednoho opeřence ovlivňuje pohyb šesti až sedmi jeho okolních druhů. Dohromady to vytváří neuvěřitelně dynamické obrazce.

Budiž déšť

Poslední dobou je ve středu Evropy takové sucho, že lidi už ani neví, jak vypadá průtrž mračen. To není prudký déšť, ale jev, kde se protrhnou mraky. Zažijeme ho jen několikrát za život. Připomenout si ho můžeme na ojedinělých záběrech, které pořídil pohotový fotograf u rakouského jezera Millstatt.

Gravitaci navzdory

Už jste viděli obrácený vodopád? Je na něj fantastický pohled. Silný vítr v národním parku na severu indického státu Maháráštra způsobil neobvyklý úkaz, který na první pohled popírá gravitaci. Říká se mu reverzní vodopád. Vzniká, když silné větry narážející na vysoké útesy či skály. Jejich tlak obrací padající vodu, která potom stoupá nad pevninu a ztrácí se ve vzduchu.

Psi vodního světa

Zpátky ke zvířecím přátelům. Mezi ně bychom mohli zařadit i tuleně. Jak by ne, řeknete si, vždyť všichni savci jsou hluboko v kostech příbuzní. Pocházíme z jedné linie a jen někteří kytovci a tuleni se rozhodli žít ve vodě.

Následující záběry každopádně naznačují, že pokud bychom se jednou rozhodli pro evoluční změnu i my a zamířili do vodního světa, měli bychom tam kamarády.

Benzinka v oblacích

Nakonec malé odbočení z přírody – technologická lahůdka, kterou představuje tankování paliva do stíhačky za letu zblízka, z pohledu jejího pilota.

Redakce Neddu vám přeje, abyste tankovali dobrou náladu po celý rok 2023!

A my se budeme snažit, abyste v Neddu mohli tankovat zajímavosti a novinky ze světa vědeckého výzkumu, zkoumání vesmíru i pozemského bádání v oblastech přírodních věd a moderních technologií.

Zdroje:
Wonder of Science

Nejnovější články