V místě, kde by mohla vzniknout druhá Země, objevili astronomové vodu

26. 7. 2023 – 23:58 | Vesmír | Pavel Jégl | Diskuze:

V místě, kde by mohla vzniknout druhá Země, objevili astronomové vodu
Ilustrace zobrazující hvězdu PDS 70 a její vnitřní protoplanetární disk. | zdroj: kredit-NASA/ESA/CSA

Astronomové oznámili fascinující nález vody v oblasti zrodu kamenných planet.

Na snímcích Vesmírného teleskopu Jamese Webba objevili astronomové vodu v disku vzdálené planetární soustavy, která se teprve formuje. A co je podstatné – voda ve formě páry se nachází v místě, kde může vzniknout „druhá Země“.

Je to poprvé, co se podařilo nalézt vodu v centrální oblasti mladého protoplanetárního disku, píší na webu MPIA výzkumníci z Institutu Maxe Plancka pro astronomii, kteří snímky z teleskopu analyzovali.

„Tento objev je nesmírně vzrušující, protože zahrnuje oblast, kde obvykle vznikají kamenné planety podobné Zemi,“ upozorňuje ředitel institutu sídlícího v německém Heidelbergu Thomas Henning, který se na analýze snímků z teleskopu podílel.

Stopy vody objevili astronomové pomocí přístroje MIRI (Mid-InfraRed Instrument) v planetárním systému PDS 70 (V1032 Centauri), který leží v souhvězdí Kentaura. Od Země ho dělí zhruba 370 světelných let.

Astronomové na webu Institutu Maxe Plancka poukazují na to, že každá nová planeta, která se ve studované oblasti vytvoří, může těžit ze zásob vody, což dává naději, že tento svět bude jednou obyvatelný.

Během dřívějších pozorování planetárních disků astronomové nikdy nezaznamenali vodu tak blízko hvězdě (v tomto případě zhruba 160 milionů kilometrů).

Vodní pára ve vnitřní části protoplanetárního disku je překvapila. Nepředpokládali, že ji objeví, protože v této oblasti intenzivně září mateřská hvězda.

Astronomové připouštějí, že voda mohla vzniknou přímo v místě spojením atomů vodíku a kyslíku. Je ale možné, že se do oblasti dostala z vodního ledu ve vnější a chladnější části planetárního disku, ve které byly dříve objeveny rodící se planety typu plynných obrů.

Nasnadě je otázka, jak voda ve vnitřní části disku odolává spalujícímu záření mateřské hvězdy. Podle vědců jí může materiál disku sloužit jako ochranný štít.

Odpovědi na tyto otázky by mohlo poskytnout další pozorování Webbovým teleskopem. Astronomové se k němu chystají použít infračervenou kameru NIRCam a infračervený spektrometr NIRSpec.

Další studium může pomoci vysvětlit způsoby, jakými se voda, bez které by byl život na Zemi nemyslitelný, může dostat na planety.

Zdroje:

Nejnovější články