Ve jménu vědy a vakcín: Britové úmyslně nakazí dobrovolníky koronavirem

17. 2. 2021 – 21:14 | Technologie | Nedd.cz | Diskuze:

Ve jménu vědy a vakcín: Britové úmyslně nakazí dobrovolníky koronavirem
zdroj: Profimedia

Bude to první výzkum tohoto typu na světě, který se týká covidu-19. Britská vláda povolila studii, během které budou zdraví lidé záměrně infikováni koronavirem SARS-CoV-2. Má pro to pádný důvod.

Cílem je získat nové poznatky o koronaviru a jeho působení na lidský organismus, které mohou pomoci při dalším vývoji vakcín.

Virus s honorářem

„Studie nám pomůže zjistit, která vakcína je nejúčinnější v dlouhodobém měřítku,“ cituje stanice BBC britského ministra obchodu Kwasiho Kwartenga.

Studii připravuje vládní skupina pro vakcíny ve spolupráci s Královskou univerzitou v Londýně, nadací NHS a zdravotnickou společností hVIVO. Má být zahájena do měsíce.

Skupina devadesáti zdravých jedinců s dobrou kondicí ve věku od osmnácti do třiceti let, u nichž je nízké riziko komplikací způsobených virem, bude infikována. Během dvoutýdenní studie zůstane v karanténě a pod stálým lékařským dohledem na klinice.

Ve studii bude zprvu použita verze koronaviru, která se v Anglii začala šířit počátkem loňského roku a proti které byly konstruovány vakcíny. Po určité době budou dobrovolníci očkováni a část z nich bude vystavena novým variantám koronaviru. Tím by se mělo zjistit, nakolik jsou vakcíny proti nim účinné.

Za svou účast dostanou dobrovolníci honorář ve výši 4500 liber.

Rychlé a účinné

U viru SARS-CoV-2 je to první studie tohoto typu na světě. Obdobné výzkumy se záměrně infikovanými lidmi se však už dříve uskutečnily v případě cholery, malárie, tyfu i chřipky.

Důvodem, proč se dělají studie na záměrně nakažených jedincích, je to, že poskytují rychlejší a přesnější výsledky a není k nim potřeba tolik dobrovolníků.

Británie, která má víc než 66 milionů obyvatel, od začátku pandemie zaznamenala přes čtyři miliony případů koronaviru a přes 118 400 lidí tam na covid zemřelo. První dávku očkování proti covidu zatím dostalo na 15,5 milionu obyvatel, obě dávky víc než 546 tisíc lidí.

Vzhledem k rychlému tempu očkování v zemi bude za už za několik měsíců téměř nemožné uskutečnit rozsáhlé pokusy s covidovými vakcínami.

Zdroje:
BBC News, ukcovidchallenge.com

Nejnovější články