Jedna dávka vakcíny pro vyléčené z covidu stačí, naznačuje studie v Izraeli

16. 2. 2021 – 6:05 | Technologie | Nedd.cz | Diskuze:

Jedna dávka vakcíny pro vyléčené z covidu stačí, naznačuje studie v Izraeli
Ultraortodoxní židovský zdravotník připravuje dávku vakcíny. | zdroj: Profimedia

U lidí, kteří prodělali covid-19, stačí jedna dávka vakcíny k tomu, aby vyvolala dostatečnou reakci imunitního systému. Lékaři v Izraeli u nich zjistili silnou imunitní odpověď už po první injekci s látkou od společnosti Pfizer/BioNTech.

Experti z izraelské Bar-Ilanovy Univerzity zaznamenali u sedmnácti zaměstnanců nemocnice Ziv ve městě Safedu, kteří se v období od jednoho do deseti měsíců před očkováním infikovali koronavirem, dostatečné množství protilátek po první dávce bez ohledu na to, zda před tím nějaké protilátky v těle měli.

Řešení pro nedostatek vakcín?

Lékaři, kteří své poznatky publikovali v odborném časopisu Eurosurveillance, měřili ve studii hladinu protilátek před očkováním a po něm.

„Naše poznatky mohou sloužit při volbě očkovací strategie,“ řekl vedoucí studie Michael Edelstein. „Otevírá se tím možnost, že by mohla stačit jedna dávka vakcíny minimálně pro víc než 100 milionů lidí, kteří se už virem nakazili,“ upozornil tento lékař.

„V zemích, kde nemají dostatek vakcín (což je na rozdíl od Izraele třeba Česko), by mohli naočkovat víc lidí jen jednou dávkou," pokračoval Edelstein. Zdůraznil však, že lidé, kteří nákazu neprodělali, by vždy měli dostat dávky dvě.

Edelstein připustil, že izraelské studie se účastnil pouze malý počet lidí, takže její závěry bude ještě potřebné ověřit dalším výzkumem. K obdobnému poznatku – že u lidí vyléčených z covidu-19 jedna dávka vakcíny dostatečně připomněla reakci imunitního systému – však dospěly také zdravotní organizace v Itálii a Francii.

Izrael je laboratoří

Izrael je ale nejlepším místem pro testování účinnosti vakcín, lze tam získat nejvíc dat. Důvod je nasnadě: V devítimilionovém státě byly proti covidu očkovány téměř čtyři miliony lidí. Více než dva a půl milionu Izraelců dostalo obě dávky.

Vakcíny schválené k použití v Evropské unii od společností Pfizer/BioNTech, Moderna a AstraZeneca – jsou uzpůsobeny tak, aby se podávaly dvě dávky s odstupem několika týdnů. Vakcíně od společnosti Johnson&Johnson, kterou nyní hodnotí Evropská agentura pro léčivé přípravky, stačí k imunizaci jedna dávka.

Zdroje:

Nejnovější články