Vědci mohou vylepšit vaše sny. Zjistili, že noční můry zaženou akordy klavíru

2. 11. 2022 – 21:59 | Člověk | Ladislav Loukota | Diskuze:

Vědci mohou vylepšit vaše sny. Zjistili, že noční můry zaženou akordy klavíru
zdroj: Profimedia

Věda může měnit sny. Pomocí klavírních akordů dokáže zahnat noční můry.

Noční můry jsou snové prožitky provázené úzkostí a strachem. Lidem ztrpčují spánek od nepaměti, píše se o nich už v bibli.

Patrně je znáte. Během snu provázeného nočními můrami jste zažili reálný strach o svůj život nebo o své bezpečí. Probudili jste se politi potem a negativní emoce jste cítili ještě dlouho poté.

Nová studie, publikovaná v magazínu Current Biology, objevila pozoruhodný způsob, jak by věda mohla lidem trpícím nočními můrami pomoci.

Pacienti, kteří v experimentu podstoupili psychoterapii a poté během REM (lehčí) fáze spánku poslouchali určitý zvukový signál – akord, noční můry zakoušeli v několikanásobně menší míře než účastníci běžné terapie. 

Cílem je sen s happy-endem

Metody, jak léčit chronické noční můry, už existují. Lidé, kteří dlouhodobě trpí na špatné sny související zpravidla s posttraumatickou stresovou poruchou, užívají léky nebo podstupují terapii procvičování představivosti (Imagery Rehearsal Therapy – IRT), která učí pacienta upravovat si své sny.

Jedinci, kteří IRT terapii podstoupili, se v jejím průběhu mají rozpomenout na své noční můry a poté si představit jejich lepší, optimističtější rozuzlení. Tato mentální cvičení se mohou přenést do světa snů a vést ke klidnějšímu spánku.

Pomáhají však pouze části pacientů. Výzkumníci ze Ženevské univerzity ve Švýcarsku proto zkoušeli další postupy, jak pacienty nočních můr zbavit.

Použili k tomu techniku cílené reaktivace paměti (TMR), která usiluje o spojení nového, optimističtějšího konce snu s konkrétní zvukovou stopou. Pro zvukovou stopu výzkumníci zvolili určitý klavírní akord.

Jak to může fungovat? I když spíme, náš mozek stále přijímá informace ze smyslových orgánů. Kvůli tomu nás může ze spánku například vyrušit zvuk klaksonu. Snahou při TMR je, aby mozek ve spánku uslyšel zvuk klavíru, a snáze tak „přepnul“ noční můru na vysněné příjemnější zakončení snu. 

Zvukový tón je spojován s povzbudivějším příběhem podobným způsobem, jakým cinkání zvonku například přimělo slintat Pavlovovy psy.

Během experimentu si všech 36 účastníků dva týdny na počátku IRT terapie zapisovalo průběh svých snů. Vědci navíc zaznamenávali mozkovou aktivitu pomocí speciální senzorické čelenky.

Polovině z dobrovolníků během REM fáze spánku, kdy nejčastěji sníme, přehrávali výzkumníci každých 10 sekund zvolený akord klavíru. Výsledky byly srovnány o tři měsíce později. 

Celkově IRT terapie pomohla oběma skupinám – té, která během spánku poslouchala klavír, ale několikanásobně víc než skupině bez klavíru.

Klavírní akordy pomáhají

Na konci sledovaného období druhé skupiny, která byla léčena jen IRT terapií, výzkumníci zjistili, že její členové během týdne prožili zhruba 1,5 noční můry. Jedinci ze „zvukové“ skupiny zmiňovali prožitek 0,5 noční můry týdně. Přibyly u nich také sny, které je nevyděsily, ale naopak potěšily. 

„Tato studie prokázala, že náš postup snížil četnost nočních můr a podpořil pozitivní emoce ve snech,“ píší vědci ve studii vydané v Current Biology.

Studie se uskutečnila na malém vzorku 36 lidí, ale staví na již existujících terapiích. Je proto pravděpodobné, že zvuková terapie by mohla pomáhat většímu množství lidí, které trápí noční můry.

Není to pouze okrajový problém. Nějaké noční můry zažil podle statistik prakticky každý člověk a pro přibližně čtyři procenta dospělé populace se mohou noční můry v určitém období života stát chronickým jevem.

Zdroje:
Current Biology

Nejnovější články