Spánek lidí souvisí s fázemi Měsíce. Studie ukázala jak

30. 1. 2021 – 9:12 | Člověk | Pavel Jégl | Diskuze:

Spánek lidí souvisí s fázemi Měsíce. Studie ukázala jak
Také za úplňku nemůžete usnout? | zdroj: Profimedia

Pokud jste tento týden později usínali a dříve se probouzeli, mohl za tím být Měsíc. Naznačuje to studie mezinárodního týmu neurobiologů.

Výzkumná práce, zveřejněná v časopise Science Advances, zjišťovala souvislost mezi spánkem a lunárním cyklem.

Lunární cyklus trvá 29,5 dne od novoluní, kdy je Měsíc přikloněn k Zemi pouze neosvětlenou stranou, přes úplněk, kdy je naopak celá jeho osvětlená polokoule přivrácená k Zemi, až k dalšímu novoluní (jinak novu).

Senzory měřily spánek

Kolísání spánku v tomto období pozorovali výzkumníci u dvou skupin. Sledovali u nich spánek pomocí senzorů na zápěstí po dobu dvou měsíců.

První skupinu tvořilo 98 obyvatel domorodé komunity Toba-Qom žijící v argentinské provincii Formosa. 

Domorodci pocházeli ze tří oblastí. První skupina žila v regionu bez elektřiny, druhá k ní měla jen omezený přístup a třetí pobývala v civilizovaném a plně elektrifikovaném místě s nočním osvětlením.

U všech účastníků výzkumu se projevovala stejná spánková oscilace. Tři až pět dnů před úplňkem, kdy je světlo z dorůstajícího Měsíce jasnější, usínali déle a vstávali dříve.

Nejdelší spánek byl zase zaznamenán u nocí před novoluním. U některých jedinců dosahoval rozdíl v délce spánku v novoluní a v úplňku až půldruhé hodiny.

V souběžném výzkumu vědci sledovali spánek 464 vysokoškolských studentů žijících v oblasti amerického Seattlu – města se všemi světelnými nástrahami industriální společnosti. A také u nich se projevil stejný spánkový cyklus.

Naladěni na Lunu 

"Měsíční světlo je pro lidské oko tak jasné, že je racionální si představit, že u člověka, který neměl jiné zdroje světla, hrál Měsíc důležitou roli při organizaci noční aktivity, či spánku," připomíná ve studii tým vědců vedený neurobiologem Horaciem de la Iglesiou z Washingtonské univerzity v Seattlu.

Pro moderní lidi není úplněk podmínkou nočních aktivit. Přesto zůstávají během této fáze Měsíce déle vzhůru. Profesor Iglesia to ve videu označuje za překvapivé.

V samotném závěru studie se píše: "Naše poznatky potvrzují, že spánek lidí je synchronizován s měsíčním cyklem, nehledě na socioekonomické rozdíly a stupeň urbanizace míst, kde lidé žijí."

zdroj: YouTube.com

Profesor Iglesia k tomu dodává: "My lidé máme sklon věřit, že jsme dokázali ovládnout přírodu. Používání umělého světla je toho skvělým příkladem. Ukazuje se však se, že jsou přírodní síly, od kterých jsme se nedokázali odtrhnout."

Výzkum nicméně neprokazuje, že jsou fáze Měsíce přímou příčinou kratšího spánku. Objevila však mezi oběma jevy překvapivě silný vzájemný vztah. Zda je za spánkovými cykly vskutku míra světla z naší přírodní družice, chtějí vědci ověřit v navazujících studiích.

Patrně ale nebudete daleko od pravdy, když jste se dovtípili, proč jste tento týden tolik nenaspali – jednoduše proto, že vaši předci vyráželi za úplňku na lov a tentokrát byl Měsíc v úplňku ve čtvrtek 28. ledna.

Zdroje:
Science Advances

Nejnovější články