Vědci objevili další zázračný účinek kávy. Má ale jednu podmínku

14. 2. 2025 – 14:00 | Člověk | Radek Chlup | Diskuze:

Vědci objevili další zázračný účinek kávy. Má ale jednu podmínku
Káva pohladí po duši i srdci | zdroj: Unsplash

Udělejte si kávu a pohodlně se posaďte. Jednu věc ale nedělejte. Neslaďte. 

Jeden až dva šálky kávy denně mohou výrazně snížit riziko cukrovky 2. typu, zjistili vědci z Harvardovi univerzity. Má to ale háček.

Káva, jeden z nejoblíbenějších nápojů na světě, jehož dopadem na zdraví se zabývá věda dlouhé roky, má celou řadu zdravotních benefitů pro lidský organismus. Snižuje riziko srdečního selhání a Parkinsonovi či Alzheimerovi choroby.

Kofein navíc napomáhá motorickým vlastnostem, díky čemuž může dokonce ulevit pacientům s Parkinsonovou chorobou.

Vědci se však shodují, že aby káva byla našemu zdraví prospěšná, měli bychom pít jeden až dva šálky. Pokud vám stačí, že nebude mít černý nápoj negativní dopady na vaše zdraví, neměli byste překročit hranici čtyř šálků.

Nedávná studie navíc zjistila, že nezáleží jen na množství, ale i denní době. Káva pomáhá snižovat riziko kardiovaskulárních chorob a předčasného úmrtí při konzumaci jen a pouze v ranních hodinách.

Další dobrá zpráva

I nová studie publikovaná v časopisu The American Journal of Clinical Nutrition přináší dobrou zprávu pro všechny milovníky kávy. Než budete číst dál, zapněte kávovar nebo dejte ohřívat vodu v konvici. Ale pozor, nepřidávejte do kávy cukr.

Pití kávy může snížit (jeden až dva šálky) riziko vzniku cukrovky 2. typu až o 10 procent, napsal server Woman´s Health. Nesmíte však do nápoje přidávat cukr, a to ani jednu lžičku. Pak tento blahodárný účinek ztrácí.

Vědci to zjistili sledováním 290 tisíc osob, z nichž skoro 13 tisíc v průběhu studie onemocnělo cukrovkou 2. typu.

Možná se bez slazení neobejdete. Cukr však není jedinou vaší možností. Kávu vám osladí i trocha smetany či mléka. Přidat můžete i kakao nebo skořici.

„Studie zjistila, že přidání mléka do vaší kávy benefity nijak neovlivňuje,“ uzavřel hlavní autor studie Matthias Henn.

Zdroje:
The American Journal of Clinical Nutrition, Woman´s Health

Nejnovější články