Vědci sestrojili bionické oko. Jeho majitel uvidí i v noci

31. 5. 2020 – 16:09 | Technologie | Ladislav Loukota | Diskuze:

Vědci sestrojili bionické oko. Jeho majitel uvidí i v noci
Koncepční koláž bionického oka | zdroj: Profimedia

Vyvinuli jsme umělé oko, které je v mnoha směrech dokonalejší než lidské, tvrdí vědci ze dvou univerzit.

 

Slepota je i v jednadvacátém století problémem, se kterým si ve většině případů nevíme rady. Může v tom pomoci bionika – věda, která spojuje biologii s technikou.

Pro lidi i pro roboty

Tým složený z vědců dvou univerzit – Hongkonské univerzity a Univerzity v Berkeley – tvrdí, že sestrojil bionické oko, které předčí oko lidské. Svůj výzkum publikoval v žurnálu Nature.

Článek vyvolal značnou pozornost. Výzkumníci v něm informovali, že vyvinuli umělou analogovou sítnici. Skládá se polí nanodrátků z perovskitu, tedy materiálu, z něhož jsou solární panely. Tyto senzory reagují na světlo podobně jako fotoreceptory lidského oka.

"V budoucnu budeme mít k dispozici lepší zrakové implantáty pro lidi a roboty," ujistil v časopise Science News člen týmu výzkumníků Č'-jung Fan z Hongkongské univerzity.

zdroj: YouTube

Kvalita zobrazení je podle vědců natolik dobrá, že biometrické oko v mnoha směrech překoná schopnosti oka lidského. Například tím, že vidí ve tmě.

To by jednou mohlo vést k tomu, že vrátíme zrak slepcům i k větší kvalitě zraku, než je ten nynější lidský. Takovou budoucnost ale neočekávejte zítra či pozítří.

Vědci zatím sestrojili pouze prototyp. Odladění myriády problémů, které souvisejí s přechodem prototypů do praxe, může zabrat mnoho let, třeba i jednu či dvě dekády.

Kdy se oka dočkáme?

Implantáty mají ještě jeden zásadní problém. Dokážou sice zaznamenat obraz přinejmenším tak kvalitně jako lidské oko (máme kvalitní kamery), je však nesnadné tuto informaci přetlumočit pro mozek.

Dosavadní implantáty například tlumočily jednotlivé pixely obrazu do mozku na polích mikroelektrod. Jeden pixel připadal na jednu elektrodu.

profimedia-0520892752 Bude jednou bionické oko po všech stránkách lepší než lidské? | zdroj: Profimedia

Jenže dnešní mikroelektrody obvykle disponují několika desítkami, maximálně stovkami elektrod. To znamená, že tlumočený obraz má také rozlišení několika desítek, maximálně stovek pixelů.

I kdybyste zaznamenávali ten nejlepší snímek na tu nejlepší kameru, s váznoucí přenosovou rychlostí mezi mozkem a strojem ji zkrátka zobrazíte v kvalitě internetového připojení roku 1985.

Avšak i na tomto poli je patrný pokrok. Mnozí si hodně slibují od nanoelektrod z nového projektu Elona Muska, společnosti Neuralink. Ty by skutečně mohly výrazně zvýšit kvalitu přenosu.

Ačkoli nanoelektrody existují a jsou testovány na zvířatech, experimentální zkoušky u lidí a aplikace opět zaberou přinejmenším deset let.

Působivé americko-čínské biomimetické oko je každopádně pozoruhodný vynález. Avšak než jej začnou nosit lidé, kteří jej nejvíce potřebují, dost možná u řady z nich vyléčíme slepotu pomocí jiných nových technologií, například kmenových buněk.

Studie byla publikována v magazínu Nature.

Nejnovější články