Vědci zjistili, jak může omezit riziko rakoviny věk, kdy přestanete kouřit

1. 11. 2021 – 19:59 | Člověk | Ladislav Loukota | Diskuze:

Vědci zjistili, jak může omezit riziko rakoviny věk, kdy přestanete kouřit
zdroj: Profimedia

Poté, co se kuřák zbaví svého návyku, riziko rakoviny související s tabákem klesá. Rozboj zdravotních záznamů ukázal, jak důležitý je přitom věk, ve kterém se kouřit přestane.

Zdravotní následky kouření se během let sčítají. Čím dřív se svého zlozvyku zbavíte, tím víc pro své zdraví uděláte.

Potvrdila to studie vedená analytikem Blakem Thompsonem z Americké onkologické společnosti. Jeho tým v ní zkoumal data 410 tisíc Američanů, kteří se mezi lety 1997 až 2014 zapojili do různých zdravotních studií.

Na 10 tisíc účastníků studie, jejíž výsledky jsou publikovány v žurnálu JAMA Oncology, ve sledovaném období zemřelo na nějaký typ rakoviny.

Na věku záleží

Ze statistik vyplývá, že kuřáci mají zhruba třikrát vyšší riziko smrti na nádorové onemocnění než ti, kteří nekouří. Nejčastěji je postihuje rakovina plic, ale i jiné formy nádorů jako rakovina tlustého střeva, ledvin, močového měchýře, žaludku nebo slinivky.

Studovaná data ukázala, že zásadní v rozvoji rakoviny je u kuřáků věk, ve kterém přestávají kouřit. Důležitou roli však hraje i věk, kdy kouřit začnou.

Kuřáci, kteří začali kouřit před 18 rokem, mají riziko pozdějšího úmrtí na rakovinu trojnásobně vyšší než průměr v populaci. A extrémní kuřáci, kteří šlukují od desíti, mají toto riziko čtyřnásobné.

A jak to je s věkem, kdy přestanete kouřit? Rozbor velkého souboru dat ukázal, že kuřáci, kteří se zbaví svého zlozvyku před dovršením 45 let, mají o 87 procent nižší riziko rozvoje nádorových onemocnění ve zbytku života než ti, kteří kouřit nikdy nepřestanou.

Stejná studie odhalila, že toto číslo vzrostlo skoro ke 100 procentům u kuřáků, kteří přestali kouřit před svými 35 lety.

Nejen nádory jsou rizikem

Avšak i ti, kterým je víc než 45 let a kouří, mohou rizika rakoviny znatelně snížit. U lidí, kteří přestali kouřit před 54. rokem života, se riziko snížilo o 78 procent. A u těch, kteří se pro tento krok rozhodli před 64. rokem života, bylo nižší o 56 procent.

Nižší riziko nádorových onemocnění ovšem není jediný benefit. Byť se tím zmíněná studie nezabývá, kuřáci mají také vysoké riziko rozvoje chronické obstrukční plicní nemoci, zaviněné zúžením dýchacích cest a menším počtem aktivních plicních buněk. Nemoc je přitom možné pouze tlumit, nikoli zcela vyléčit.

Zhoršené dýchání v jejím důsledku snižuje kvalitu života, ale i fyzickou aktivitu pacienta, která vede k riziku rozvoje jiných nemocí včetně srdečních.

„Ze studie je patrné, že nikdy není příliš brzy a nikdy není pozdě přestat kouřit,“ cituje agentura UPI Davida Cookea, mluvčího Americké plicní asociace, který je profesorem hrudní chirurgie na Kalifornské univerzitě.

Zdroje:
JAMA Oncology

Nejnovější články