Kuřáci nebyli nikdy chráněni před covidem, upozorňuje nová studie

8. 10. 2021 – 18:52 | Člověk | Nedd | Diskuze:

Kuřáci nebyli nikdy chráněni před covidem, upozorňuje nová studie
Co ochrání víc, cigareta, nebo rouška? | zdroj: Profimedia

Na začátku pandemie a v jejím průběhu jste mohli narazit na překvapivou informaci, podle které jsou kuřáci chráněni před nejhoršími účinky covidu. Skutečnost je však přesně opačná.

Nová, dosud nejobsáhlejší studie, která se tématem kouření a covidu zabývala, spojila pozorovaný stav pacientů a jejich genetické údaje s daty o průběhu covidu. Její výsledek je v rozporu s některými výzkumy, které neočekávaně naznačovaly, že kouření může pomoci chránit před covidem.

Není to pravda. Z nové studie vyplývá, že kuřáci mají při infekci výrazně větší šanci na hospitalizaci než nekuřáci a také výrazně vyšší pravděpodobnost úmrtí.

Pomohla genetická data

Deník The Guardian upozorňuje, že dřívější studie byly založeny na menších vzorcích populace a většinou se zakládaly pouze na pozorováních. Jednu z nich autoři dokonce stáhli, když vyšlo najevo, že mají finanční vazby na tabákové korporace.

Doktor Ashley Kieran Clift z Oxfordské univerzity a jeho spolupracovníci v nejnovější studii vycházeli ze zdravotních záznamů, výsledků testů na koronavirus, údajů o přijetí do nemocnice, úmrtních listů a také – z dat 421 469 jedinců evidovaných v britské Biobance.

Genetická data využili výzkumníci k tomu, aby provedli důkladnou Mendelovskou randomizační studii, která jim umožnila odlišit, zda vztah mezi rizikovým faktorem (kouřením) a onemocněním (covidem) je příčinný, nebo pouze náhodný. Využívají se při tom funkční genetické varianty spojené s hodnotami sledovaného rizikového faktoru.

Nastal čas skončit s cigaretami?

Z analýzy dat vyplynulo, že kuřáci mají při infekci o 60 až 80 procent větší šanci na hospitalizaci než nekuřáci a také výrazně vyšší pravděpodobnost úmrtí.

„Tato metoda, která je mnohem přesnější než observační studie (studie založená na pozorování) dodává věrohodnost poznatku, že kouření tabáku nechrání před onemocněním covid-19, píší Anthony Laverty a Christopher Millett z Imperial College v Londýně v úvodu ke studii publikované v odborném časopisu Thorax.

„Naše výsledky přesvědčivě ukazují, že kouření souvisí s rizikem vzniku závažného průběhu covidu – obdobně jako ovlivňuje riziko srdečních chorob či různých druhů rakoviny. Takže teď by mohl být vhodný čas na to, abychom přestali kouřit, nemyslíte?“ cituje The Guardian doktora Clifta.

Zdroje:
The Guardian, Thorax

Nejnovější články