Větší podpora ze strany úřadů udrží duševně nemocné mimo vězení, naznačuje studie

1. 3. 2024 – 19:11 | Člověk | Radek Chlup | Diskuze:

Větší podpora ze strany úřadů udrží duševně nemocné mimo vězení, naznačuje studie
Ilustrace znázorňující hlavní typ buněk v mozku - neurony, které spolu komunikují pomocí nervových vláken - axonů. Jak je ovlivňuje koronavirus? | zdroj: Profimedia

Lidé s duševními problémy podle amerických expertů častěji končí za mřížemi kvůli nedostatečné podpoře okresních úřadů.  

Lidé mnohdy skončí ve vězení kvůli špatné životní situaci, která je dožene až ke kriminální činnosti. Ztráta práce a finanční problémy, alkohol a drogy, duševní nemoci, tohle všechno může dostat člověka za mříže. 

Jakmile si takový jedinec odpyká trest, čeká ho tvrdý návrat do reality, který se v některých případech může rovnat šoku. Vězeň se musí začlenit do civilizované společnosti tak, že si najde práci a přizpůsobí se spořádanému životu. 

Často přitom čelí pokušení, které ho do vězení dostalo, a mnohdy i předsudkům, kvůli nimž si nemůže najít práci. Američtí odborníci ve studii publikované v časopise Psychiatric Servise upozorňují, jak důležitá je podpora těchto osob ze strany státu. 

S americkým trestním systémem ročně přijdou do kontaktu desítky milionů lidí s duševními problémy. Podle autorů práce by však ve vězení vůbec skončit nemuseli, kdyby dostali řádnou psychologickou pomoc nebo měli přístup k lékům. 

„Naše studie upozorňuje na to, že většina okresů nabízí jen nepatrný zlomek komunitních služeb nezbytných k tomu, aby lidé neskončili ve vězení,“ cituje server Futurity hlavní autorku výzkumu Jennifer Johnsonovou. 

Profesorka v oblasti veřejného zdraví na Michigan State University doufá, že její práce otevře úředníkům oči. „Snad se po zveřejnění tohoto článku podívají na seznam služeb a přidají ty, které zatím nenabízejí,“ uvedla Johnsonová. 

Bez pomoci 

Autoři studie prostudovali metaanalýzy, recenze a různá doporučení, přičemž identifikovali 59 důležitých postupů pro pomoc problémovým osobám se špatným duševním zdravím. Následně zjišťovali, jak si počínají jednotlivé okresy. 

Většina z nich nabízela jen zlomek doporučených služeb. Například pouze 29,2 procenta okresů v rámci podpory nabízelo osobám se špatným duševním zdravím trvalé bydlení a jen 27,2 procenta asertivní komunitní léčbu. 

Obě služby jsou přitom zásadní pro udržení duševně nemocných osob ve stabilní komunitě mimo vězeňské zařízení. Nedostatek podpůrných programů byl podle odborníků nejvíce patrný na venkově, píše s odkazem na práci Futurity. 

Odsouzeným lidem v USA je navíc pozastavena podpora z vládního programu Medicard poskytujícího zdravotní pojištění nízkopříjmovým klientům. Neobnoví se přitom ani po jejich propuštění na svobodu, varuje studie. 

Johnsonová popsala případy, kdy si nemohli koupit v lékárnách prášky. Personál jim oznámil zrušení podpory Medicard, protože jsou ve vězení. „A přesto tam ten člověk stojí,“ řekla profesorka. Úřadům doporučila, aby s tím něco udělaly. 

Některé podpůrné programy v oblasti duševního zdraví, závislosti či práce nabízejí samotné věznice. Johnsonová ale upozornila, že podpora ze strany úřadů je přece jen lepší a levnější než držet odsouzené za mřížemi. 


Zdroje:
Futurity

Nejnovější články