Videa s astronauty na Měsíci. Poprvé ve vysokém rozlišení!

15. 7. 2020 – 23:06 | Vesmír | ave | Diskuze:

Videa s astronauty na Měsíci. Poprvé ve vysokém rozlišení!
Astronaut Thomas Mattingly během měsíční 'rally' | zdroj: YouTube

Jako kdybyste tam byli. Tak se budete cítit, když se podíváte na počítačem zpracované záběry, které pořídili astronauti v roce 1972 na Měsíci.

Záběry astronautů na Měsíci z přelomu šedesátých a sedmdesátých let minulého století máme v paměti jako rozmazané a zrnité. Byly nahrané technikou, která umožňovala jen dvanáct snímků za vteřinu.

Počítače pracující s umělou inteligencí však dokážou hotové zázraky. Ukazují to záznamy natočené v roce 1972 astronauty Johnem Youngem a Charliem Dukem z Apolla 16, které byly po téměř padesáti letech upravené do plynulé podoby šedesáti snímků za sekundu a do 4K vysokého rozlišení.

V této kvalitě můžete sledovat, jak se Duke prohání na Roveru po měsíčním povrchu. Filmoval ho Young a záznam pomocí špičkové technologie zpracoval Denis Širajev.

zdroj: YouTube

Duke si jízdu zvrásněným terénem vysloveně užívá. Dosáhl během ní rychlosti 17 kilometrů za hodinu.

Druhé video z youtubeového kanálu Dutchsteammachine, také ve 4K, ukazuje jízdu po Marsu z pohledu řidiče.

zdroj: YouTube

Zvukové záznamy z videí dokazují, že astronauti jsou uvolnění a dobře se baví. Dialog vypadá jako kdyby trávili dovolenou na Kanárech. Mise však měla pracovní charakter, hlavním úkolem astronautů byl sběr vzorků hornin.

Nakonec se můžete podívat na dokument o misi Apolla 16, předposledního letu lidí na Měsíc, který však není ve 4K. Zachycuje také projížďku v Roveru, takže můžete srovnat rozdíl v kvalitě.

zdroj: YouTube

Zdroje:

Nejnovější články