Země z Měsíce. Fascinující video, které jste ještě neviděli

2. 5. 2020 – 19:01 | Vesmír | Pavel Jégl | Diskuze:

Země z Měsíce. Fascinující video, které jste ještě neviděli
Země při pohledu z Měsíce (vlevo) | zdroj: James O'Donoghue/NASA

Za vznikem videa stojí koronavirová karanténa a mravenčí práce astronoma.

Planetární vědec James O'Donoghue tráví čas v koronavirové karanténě. Zkrátil si ho tím, že sestavil úžasné video. Pozemšťanům ukazuje, jak by svou Zemi viděli z Měsíce v dubnu, od úplňku až po nov – pokud by ho navštívili a tento měsíc na něm pobyli. 

O'Donoghue složil video pomocí snímků NASA a polohových dat. Počítačem generované dílo s vysokým rozlišením, ukazuje nejen to, jak Země vypadá z Měsíce, ale i jak ve stejný čas vypadá Měsíc ze Země.

Měsíc se jeví staticky. Je to dáno tím, že vůči naší planetě nerotuje, byť kolem ní obíhá. Vidíme pořád jeho stejnou stranu. Země vypadá dynamičtěji, pestřeji a také barevněji. 

zdroj: YouTube

K videu od Jamese O'Donoghuea přidávám další záběry na Zemi, které zůstávají většině pozemšťanů utajeny.

První ukazuje východ Země, jak byste ho mohli pozorovat z Měsíce. Zaznamenal ho japonský satelit Selene. Je to nepochybně zajímavější úkaz než východ Měsíce na Zemi. Naši planetu vidíte jasněji. Důvod je nasnadě: Měsíc, na rozdíl od Země, nemá atmosféru.

zdroj: YouTube

Druhé časosběrné video je sestaveno ze záběrů noční Země pořízených z Mezinárodní vesmírné stanice. Vidíte na nich Zemi z výšky 408 kilometrů, zářící světla měst či blesky, které se klikatí mezi bouřkovými mračny nad mořem.

Zelený oblouk nad obzorem podobný křehké skořápce je světelná záře atmosféry vytvořená atomy a molekulami v horní atmosféře.

Planeta, které říkáme jednoduše Země, je prostě úžasná.

zdroj: YouTube

 

Zdroje:
James O'Donoghue/NASA

Nejnovější články