Video ukazuje výbuch hvězdy. Ozářil celou galaxii!

7. 10. 2020 – 8:44 | Vesmír | Pavel Jégl | Diskuze:

Video ukazuje výbuch hvězdy. Ozářil celou galaxii!
Vybuchující bílý trpaslík v galaxii vzdálené 'pouhých' 70 milionů světelných let. | zdroj: NASA/ESA

Explodující supernově se nevyrovná žádný pozemský ohňostroj. Dokazuje to supernova, který přezářila všechny hvězdy galaxie. Zachytil ji Hubbleův teleskop.

Nejslavnější vesmírný paparazzi – Hubbleův teleskop – pořídil v letech 2018 a 2019 unikátní snímky explodující hvězdy a jejího zhasínání, ze kterých teď v NASA sestavili časosběrné video.

V půlminutovém videu je zaznamenána supernova SN 2018gv, která se nacházela ve spirálové galaxii NGC 2525 vzdálené 70 milionů světelných let a která při své explozi dokázala přezářit všechny hvězdy galaxie. Na svém vrcholu vyzařovala světlo pětmiliardkrát jasnější než Slunce.

Pozorovaná supernova vznikla z bílého trpaslíka, který je konečným stádiem evoluce menší hvězdy a vzniká jejím zhroucením.  V časosběrném snímku je patrné pohasínání bílého trpaslíka. Grafici k němu přidali světelnou křivku ukazující ubývající jasnost v čase.

zdroj: YouTube

Exploze z epochy dinosaurů

Sedmdesát milionů světelných let! Nahlíženo pozemskými měřítky to vypadá jako úděsná vzdálenost, vždyť v době, kdy výbuch nastal, se na Zemi ještě proháněli dinosauři.

Jenže astronomové desítky roků sledovali jen supernovy vzdálené miliardy světelných let. SN 2018gv byla proti nim vlastně na dosah roky. Její objev byl pro ně úžasnou zprávou.

Zmíněný bílý trpaslík obíhal v páru s červeným obrem, což je rozpínající se hvězda v pozdní fázi vývoje. Bílý trpaslík v tomto 'tanci' kradl hmotu hvězdného souseda. Umožnila mu to jeho vysoká hustota, tím pádem i hmotnost a velká gravitační síla. Bílý trpaslík je vlastně jádro bývalé hvězdy, která odhodila plynný obal.

Ve chvíli, kdy tohle jádro dosáhlo dostatečné hmotnosti, zažehla v něm termonukleární reakce – stalo se vlastně explodující atomovou bombou. Pak zmizelo v nicotě.

Takový výbuch zničí v planetární soustavě veškeré formy života (pokud tam existují). Výboj gama paprsků planety dokonale sterilizuje.

Ohňostroj, který objevil amatér

Protože supernovy tohoto typu vrcholí při stejné jasnosti, říká se jim 'standardní svíčky'. Astronomům slouží jako kosmické pásky. Když znají skutečný jas supernovy a pozorují ho na obloze, mohou vypočítat vzdálenosti jejich hostitelských galaxií. To jim umožňuje měřit rychlost, jakou se vesmír rozpíná. Právě k tomu jim posloužila SN 2018gv.

Supernova nadchla amerického astrofyzika Adama Riesse, který v roce 2011 získal Nobelovu cenu za fyziku právě za objev 'zrychlujícího se rozpínání vesmíru pozorováním vzdálených supernov'. "Téhle supernově nemůže konkurovat žádný pozemský ohňostroj," napsal.

Zbývá dodat důležitou informaci, komu za objev supernovy vděčíme. Upozornil na ni amatérský astronom Koiči Itagaki z Japonska. Krátce poté na ni astronomové v americkém Marylandu zaměřili Hubbleův teleskop.

(Informace o supernově SN 2018gv zveřejnila na svém webu NASA.)

Nejnovější články