Z hlubin se vynořil ostrov. Podmořský vulkán vyvrhl Japoncům další zemi

9. 11. 2023 – 17:50 | Příroda | Nedd | Diskuze:

Z hlubin se vynořil ostrov. Podmořský vulkán vyvrhl Japoncům další zemi
Dým a pára valící se z podmořské sopky a rozšiřující se plocha nového japonského ostrova. | zdroj: Profimedia

Úchvatné video zachytilo zrod nového ostrova. ‚Porodila ho‘ podmořská sopka.

Japonci letos přepočítali své ostrovy. Dospěli k číslu 14 125. Tuto cifru by však měli přepsat. Dosud nepojmenovaný podmořský vulkán, z něhož se vyvalil dým, pára, magma a popel, jim nyní vychrlil ostrov s pořadovým číslem 14 126, který se rozrůstá.

Nový ostrov se nachází 1 200 kilometrů jižně od Tokia v Tichém oceánu. Je vidět z pobřeží ostrova Iwodžima  (Itó), který je součástí souostroví Ogasawara a proslul tím, že se na něm strhly jedny z nejzuřivějších bitev druhé světové války v Tichomoří.

„Podmořský vulkán začal vybuchovat 21. října. Do 30. října se magma dostalo na mořskou hladinu a začalo se hromadit v podobě nového ostrova,“ informuje server The Japan Times.

„Ostrůvek, který se skládá z hromad pemzy, vysoce porézní vyvřelé horniny, snadno eroduje. Dokud však bude vulkanická činnost pokračovat, šance, že ostrov zůstane, je vysoká, protože proud lávy jej pomůže chránit,“ cituje Japan Times Setsuju Nakadu, profesora vulkanologie na Tokijské univerzitě.

Sopky skryté pod hladinou

Ostrov, jehož poloha je znázorněna na mapě, měl koncem října v průměru 100 metrů a od té doby se dál rozšiřuje.

Erupce vulkánu u ostrova Iwodžima upozorňuje, že na Zemi nejsou pouze sopky, které vidíme na povrchu planety. Většina sopečné činnosti je soustředěna pod hladinou oceánů a moří, v hloubce několika kilometrů. Pohled na ni nám zakrývá masa vody.

Seismologové odhadují, že oceánská dna jsou místem čtyř pětin vulkanické činnosti na Zemi.

Pokud bychom měli zátku od výpusti oceánů a mohli je jednoduše vypustit, objevila by se před námi krajina provrtaná vulkány, zejména v oblasti tektonických zlomů.

Naznačuje to oceánské dno, které je v určitých oblastech doslova poseto tefrou, tedy sedimenty z vulkánů.

Japonsko leží v oblasti podmořské sopečné činnosti. Rozkládá se v části světa nazývané Ohnivý kruh, který v délce asi 40 000 kilometrů lemuje Pacifik. Nacházejí se v něm dvě třetiny sopek aktivních od poslední doby ledové.

V oblasti se sráží několik zemských desek. Vzniká tam 75 procent procent světových zemětřesení a zhruba polovina sopečných erupcí.

Tato geologie vysvětluje, proč má Japonsko takové množství ostrovů, až má problém s tím, aby je správně sečetlo.

Pacific_Ring_of_Fire_1.svg Sopečné oblouky a oceánské příkopy, které obklopují Tichomořskou pánev. Příkopy jsou vyznačeny modrými křivkami a oblouky, které je kopírují, fialovými pásy. Dohromady tvoří Tichomořský ohnivý kruh, kde se nacházejí dvě třetiny sopek aktivních od poslední doby ledové. | zdroj: Wikimedia Commons

Zdroje:

Nejnovější články