Závod, ve kterém je doping na prvním místě

14. 7. 2014 – 20:00 | Technologie | Lukáš Grygar | Diskuze:

Závod, ve kterém je doping na prvním místě
Vyšlechtěte si šampiona! | zdroj: Profimedia

Patříte mezi zastánce názoru, že sport by měl obecně uvolnit stavidla dopingu a nechat chemii naplno promlouvat do výsledků veškerých klání od atletiky po třeba takovou cyklistiku? Máme pro vás potenciální zárodek budoucího trendu.

A když píšeme zárodek, nejsme zase tak daleko od pravdy: v závodu Dicty World Race spolu soutěžily... buňky! Konkrétně buňka hlenky Dictyostelium discoideum a leukemická buňka s označením HL-60. Právě tyhle dvě potvory šlechtí účastníci závodu za účelem přijít s buňkou, která zvládne mikroskopickou „trať“ o délce několika stovek mikrometrů v nejrychlejším čase.

Start zdroj: YouTube Cíl zdroj: YouTube
Startovní bloky a cílová páska buněčných dostihů

Genetické úpravy jsou v buněčných závodech nejenomže povoleny, ale naopak přímo vyžadovány a s těmi vítěznými letos přišel čtyřčlenný tým z holandského Groningenu. V tříhodinovém mikroskopickém dostihu, kdy cílové čáry dosáhlo přes 500 individuálních buněk, hrál roli například kofein – zamezil totiž buňkám v seskupování a blokování úzkých koridorů bludiště.

Vítězný tým zdroj: Dicty World Race Vítězný tým Dicty World Race 2014

O vítězi nerozhodla pouhá cílová fotografie, ale především součet buněk, které měl vítězný tým v první stovce. Groningenské buňky sice nepatřily mezi nejrychlejší, ale jejich tvůrci v nich namíchali ideální poměr mezi rychlostí a přesností: buňky správně rozlišily správnou chemickou stopu, vedoucí k cíli tou nejkratší cestou. Zatímco jejich rychlejší kolegyně často vyrážely nesmyslnými směry, groningenské buňky vytrvale migrovaly ke svému cíli.

zdroj: YouTube

Pouhá kratochvíle pro ukrácení času v laboratoři? Vůbec ne! Na pohybu a chování buněk lze důkladně prostudovat mechanismy, pracující například při zcelování tržných ran a vůbec celé spektrum dalších buněčných reakcí, použitelných nejen v medicíně. Jak se navíc nechali slyšet členové vítězného týmu, kromě zájmu kolegů z branže vzbudil celý závod nadšení studentů v jejich domovské laboratoři. A právě nadšení je to nejlepší palivo pokroku!

Zdroje:

Nejnovější články