Země vydala středověkého kostlivce s železnou rukou

14. 11. 2023 – 23:18 | Technologie | Ladislav Loukota | Diskuze:

Země vydala středověkého kostlivce s železnou rukou
Rentgen ukazuje, kde jsou kovové prsty připevněny k protéze. | zdroj: Profimedia

Archeologické vykopávky dokazují, že protézy nejsou vymožeností moderní doby.

Byl to objev, který archeology ohromil. U kostela v bavorském Freisingu nalezli při vykopávkách kostru s železnou protetickou rukou, kterou nosil neznámý muž před 600 lety.

„Dokonce i pro zkušené archeology to byl obzvlášť zvláštní nález,“ píše se v prohlášení Bavorského zemského úřadu pro památkovou péči.

Z uhlíkového datování vědci zjistili, že muž ve věku 30 až 50 let zemřel mezi lety 1450 a 1620. Jeho protéza, se kterou ho pohřbili, byla vyrobena ze železa a nahradila čtyři chybějící prsty.

„Železná protéza byla pravděpodobně připevněna k pahýlu mužovy ruky. S dutými plechovými prsty – ukazováčkem, prostředníčkem, prsteníčkem a malíčkem – nemohl muž hýbat,“ cituje bavorský úřad Waltera Irlingera, který se podílel na analýze pozoruhodného nálezu.

Uvnitř protézy byl nalezen materiál podobný gáze, který nositel mohl použít k odpružení pahýlu své ruky.

Protéz přibývalo s válkami

Ačkoliv přelom středověku a novověku platil za období s relativně primitivní technikou, protézy se objevovaly už v tomto období. Archeologové již dříve nalezli ve střední Evropě pět desítek primitivních protéz z období pozdního středověku – od roku 1300 do roku 1500 – a raného novověku – od roku 1500 do roku 1800. Častěji se objevovaly v dobách válek, připomíná magazín Science Alert.

Samotný Freising se stal dějištěm mnoha bitev, mimo jiné během třicetileté války v letech 1618 až 1648. To nejspíš vedlo ke zvýšenému počtu amputací a poptávce po protézách. 

Patrně nejznámější protézu na přelomu 15. a 16. století nosil německý rytíř Götz von Berlichingen. Během bitvy přišel o pravou ruku, když ho zasáhla koule z děla.

Na jejím místě nosil pohyblivou a na tehdejší dobu technicky vyspělou protézu. Jiné dobové protézy byly mnohem primitivnější a nepohyblivé. 

Protéz v populaci významněji přibylo až s příchodem moderního válčení. Od americké občanské války a první světové války, prvních dvou moderních konfliktů s výrazným nasazením dělostřelectva, se zvýšila poptávka po náhražkách končetin a lékařská péče zlepšila do té míry, že pacienti amputace častěji přežívali. Mohli se tak protéz častěji dožít. 

Protézy však najdeme i hluboko v historii. Nejstarší známou protézou je zřejmě protéza prstu na noze, jejíž stáří se odhaduje na 2600 až 3400 let – pocházela ze starověkého Egypta. 

Byl to nepohyblivý prst vyrobený ze dřeva. Pouze vizuálně nahrazoval prst ztracený.

profimedia-0277254489 Götz von Berlichingen se svou železnou protézou. | zdroj: Profimedia

Zdroje:

Nejnovější články