Chirurgové transplantovali srdce teprve dvouměsíční holčičce

17. 5. 2021 – 23:23 | Technologie | Nedd | Diskuze:

Chirurgové transplantovali srdce teprve dvouměsíční holčičce
zdroj: Profimedia

Nové zdravotnické technologie a postupy pomohly lékařům transplantovat srdce dvouměsíční holčičky. Sami chirurgové označují zákrok za zázrak.

Lékaři v madridské nemocnici Gregorio Maraňón transplantovali srdce osmitýdenní holčičky. Vedle nízkého věku pacienta byl zákrok unikátní tím, že darované srdce prodělalo zástavu a dárce i příjemkyně měli odlišnou krevní skupinu, píše agentura Reuters.

Malá Naiara se teď zotavuje v nemocnici.

Dvojí ‚zázrak‘ na klinice

„Zázrak se tady stal hned dvakrát,“ cituje Reuters vedoucího dětské chirurgie v nemocnici Gregorio Maraňón Juana-Miguela Gil-Jaurena.  Operace za tak výrazně ztížených podmínek se podle chirurga podařila poprvé na světě.

Transplantaci zkomplikoval okamžik, kdy srdce v těle malého dárce přestalo na několik minut bít. Bylo proto nutné ho napojit na mimotělní oběh, aby se znovu obnovila jeho činnost, což je u několikaměsíčních jedinců mimořádně komplikovaný zákrok.

Zákrok umožnily nové zdravotnické technologie a metody, které ještě před třemi roky nebyly dostupné. Operace podle ředitele nemocnice otevírá nové možnosti pro transplantaci u malých pacientů, u kterých není možné používat mechanickou srdeční podporu.

Španělsko, země dárců orgánů

Malé Naiaře, která dostala nové srdce, lékaři diagnostikovali srdeční problémy ještě před narozením. Při operaci dítě vážilo pouhých 3,2 kilogramu. Podle lékařského týmu se její stav výrazně zhoršil den před zákrokem.

„Je to nejmenší dítě, které jsme měli na transplantaci srdce. Kdyby nedostala srdce, patrně by tady s námi už nebyla,“ řekla Manuela Caminová, vedoucí dětské transplantační jednotky.

Z dat Světové zdravotnické organizace vyplývá, že Španělsko patří k zemím s nejvyšším počtem dárců orgánů na světě. Na milion obyvatel připadlo v roce 2019 podle vládních statistik 49 dárců.

Pro srovnání: V Česku bylo ve stejném roce 29 dárců na milion obyvatel.

Zdroje:

Nejnovější články