Zemí se přehnaly vlny ticha. Naše planeta se ztišila víc než o Vánocích

19. 2. 2021 – 15:33 | Příroda | Pavel Jégl | Diskuze:

Zemí se přehnaly vlny ticha. Naše planeta se ztišila víc než o Vánocích
Ticho, že by se dalo krájet. | zdroj: Profimedia

Psst… Nikdo tuhle sykavku nemusel vyslovit, přesto Země zažila nejtišší rok za poslední desítky let. Během lockdownů bylo větší ticho než o Vánocích.

Seismologové v roce 2020 vystopovali "vlnu ticha" postupující planetou a procházející jednotlivými zeměmi od Číny, přes Itálii až po Spojené státy – podle toho, jak se postupně jednotlivé země uzavíraly před koronavirem.

Ticho, že by se dalo krájet

Tým vedený experty z univerzity ETH v Curychu ve své studii mapoval, jak se snižovaly hluk a vibrace v závislosti na útlumu lidské aktivity.

Z měření na 286 seismologických stanicích ve 33 státech vyplynulo, že v určitých obdobích se ambientní hluk způsobený dopravou nebo provozem továren propadl až o padesát procent. Pokles byl největší ve městech, kde se během karantén méně cestovalo a kde mnohé výrobní provozy byly odstaveny.

Při uzávěrách byla města dokonce tišší než o vánočních svátcích, které tradičně bývají nejtiššími obdobími roku.

„Týdny během lockdownů byly vůbec nejtišší v našich záznamech, které sahají dvacet let zpátky,“ řekl agentuře Reuters seismolog John Clifton. „Vzhledem k tomu, že hluk způsobovaný člověkem se neustále zvyšuje, je to naprosto unikátní jev,“ upozornil vědec.

Požehnání pro seismology

Pro seismology bylo tišší prostředí požehnáním. Jejich přístroje v něm dokázaly měřit i velmi slabá zemětřesení, která by jindy vůbec nezaznamenaly. Díky tomu mohli vědci oddělit antropogenní zdroje hluku od hluku z přírodních procesů, což může přispět k přesnějším předpovědím budoucích větších zemětřesení.

"Byla to pro nás nevídaná příležitost. Za běžných podmínek bychom takový experiment provést nemohli," cituje agentura Reuters seismologa Fredericka Massina.

Zdroje:
Reuters, science.sciencemag.org

Nejnovější články