Zřítil se kus doverských útesů, ikonické památky na řasy kokolitky

5. 2. 2021 – 7:01 | Příroda | Nedd.cz | Diskuze:

Zřítil se kus doverských útesů, ikonické památky na řasy kokolitky
Hroutící se útes. | zdroj: (@adamclarkitv)

Úchvatná přírodní scenérie, která vznikala v období křídy před 70 miliony let, pomalu spěje ke svému zániku. Z Bílých útesů doverských se ve středu s hukotem zřítil do moře další velký kus skály (video).

Kolaps části útesu vyvolal sérii komentářů na twitteru. „Velká Británie se každým dnem zmenšuje. Brzy se odlomí jiný kus jménem Skotsko,“ napsal jeden z glosátorů.

zdroj: YouTube.com

Bílé útesy doverské (White Cliffs of Dover) se rozkládají na anglickém pobřeží v hrabství Kent, na nejužším místě Lamanšského průlivu a od francouzského města Calais je dělí jen 34 kilometrů. Jsou až 110 metrů vysoké a pro své zářivě bílé barvy byly známé už v antice.

Útesy daly Anglii její původní jméno – Albion (z latinského alba - bílý).

Bílou barvu skal způsobuje jejich geologické složení – tvoří je čistá křída, místy obsahující valouny pazourku. Doverské horniny vznikaly na konci druhohor, ve svrchní křídě zhruba před 70 miliony let, kdy se na dně mělkého moře hromadily kalcitové schránky odumřelých mikroorganismů, zejména řas kokolitek

Strmé skalní stěny jsou narušované erozí. Podle geologů tento proces v posledních 150 letech postupuje desetkrát rychleji než v předchozích 7000 letech. Webový zpravodaj Kent Live ale poznamenal, že to je za posledních dvacet let teprve potřetí, co se z nich utrhl tak velký kus.

Zdroje:

Nejnovější články