'Anglická' mutace koronaviru děsí Evropu. Co o ní víme a proč se vymyká kontrole

21. 12. 2020 – 8:27 | Příroda | Pavel Jégl | Diskuze:

'Anglická' mutace koronaviru děsí Evropu. Co o ní víme a proč se vymyká kontrole
Digitálně vytvořený obrázek částic koronaviru s typickými hroty. | zdroj: Profimedia

Nová mutace viru SARS-CoV-2 dělá podle prvních odhadů virus až o 70 procent nakažlivější. Vyvolává nervozitu nejen v Británii, kde vznikla, ale i v kontinentální Evropě, kam se rozšířila.

Tady je výběr hlavních poznatků o 'pozměněném' koronaviru, které zveřejnil odborný časopis British Medical Journal, a další fakta o mutacích v otázkách a odpovědích:

Co se změnilo?

Zmutovaný virus, pojmenovaný VUI-202012/01, obsahuje sadu celkem 17 mutací. U žádné z verzí koronaviru dosud vědci tak vysoký počet mutací nezaznamenali.

Nevýznačnější mutace byla nazvána N501Y. Je to změna v s-proteinu na hrotech viru. Těmi se virus uchytí na receptor na vnější straně plicních buněk a odtud do nich proniká. V hostitelské buňce se poté množí, a nakonec vyvolává nemoc covid-19. Zmíněná mutace tyto jeho schopnosti posiluje.

Jak je virus s 'anglickou' mutací rozšířen?

V polovině prosince virologové zjistili, že v Londýně jsou touto variantou koronaviru diagnostikovány dvě třetiny nově nakažených. Celkový počet nákaz v Anglii není znám, je nicméně patrné, že pozměněný virus se rychle rozšiřuje a vymyká se kontrole.

Nejvíc případů zaznamenali na jihovýchodě Anglie. Zmutovaný virus se však objevil také ve Walesu a ve Skotsku. Co víc, už se rozšířil i na kontinent, zjistili ho v Belgii, Dánsku, Nizozemsku a Itálii. A byl identifikován i v Austrálii.

Kde a kdy mutace vznikla?

"Neexistují žádná data, která by naznačovala, že byla do Británie přivezena ze zahraničí, takže je pravděpodobné, že se vyvinula v Británii," říká Nick Loman, profesor mikrobiální genetiky.

Poprvé mutaci zaznamenali letos v srpnu. Za hrozbu ji však experti označili až 8. prosince, kdy si povšimli rychlého šíření viru v hrabství Kent.

... a jak vznikla?

Vědci předpokládají, že patrně v těle některého pacienta. Jeho oslabený imunitní systém nedokázal virus zničit a naopak mu poskytl živnou půdu pro mutaci, protože ho hostil dlouhou dobu.

Šíří se tato varianta viru opravdu rychleji?

Ano. Nasvědčují tomu změny v proteinu na hrotech, které jsou klíčové pro schopnost viru pronikat do lidských buněk.

Na jeho až o 70 procent vyšší infekčnost se ale usuzuje zejména z rychlého nárůstu případů nákazy na jihovýchodě Anglie.

Je virus s novou mutací nebezpečnější?

Ještě nevíme. Mutaci zkoumá laboratoř Porton Down ve vědeckém parku ve Wiltshire. 

Neexistuje zatím žádný důkaz o tom, že by nová mutace způsobila těžší průběh nemoci. Znepokojivá je však jeho schopnost rychleji se šířit. To by mohlo znamenat, že na jeho kontrolu nepostačí opatření, která jsou v evropských zemích zavedena.

Mutace, kterými se viry stávají infekčnější, nemusí zvyšovat jejich nebezpečnost, ačkoli to nelze vyloučit. Časem a mutacemi se zpravidla nebezpečnost virů naopak snižuje.

Paul Tambyah, uznávaný singapurský expert na infekční choroby, k mutacím virů říká: „Mutace, kterými se proměňují vlastnosti viru, jsou přirozené a mohou být i rychlé. V zájmu viru přitom je, aby nakazil co nejvíce lidí, ale nezabíjel je. Virus je závislý na svém hostiteli, na výživě a ochraně. Nechce zabít svůj domov a svůj zdroj energie.“

Budou vakcíny fungovat také pro 'anglickou' mutaci?

Vakcíny od AstraZeneky, Pfizeru i Moderny učí imunitní systém útočit na s-proteiny na hrotech viru, které se mutací pozměnily. Vědci přesto o účinnost očkovací látky nemají obavy, nepředpokládají, že by ji snížila jedna mutace, protože vakcíny jsou konstruovány tak, aby ničily různé části s-proteinu. 

Postupem času však bude mutací přibývat, takže vakcíny bude nezbytné 'vyladit'. Totéž se však dělá u sezónní chřipky, která každoročně mutuje.

Jak na pozměněný koronavirus reaguje Evropa a Česko?

Od pondělka se zastavují lety z Británie do Česka. A už od neděle platí, že lidé přijíždějící z Británie musí podstoupit pětidenní karanténu.  Karanténě po příletu z Británie se dosud cestující mohli vyhnout, pokud podstoupili test na koronavirus a jeho výsledek byl negativní.

Francie zavřela hranice pro osobní i nákladní dopravu z Británie. Zavřen je i anglický přístav Dover pro cesty z Británie, terminál Eurotunelu ve Folkstone pro osobní a nákladní dopravu do Calais. Železniční společnost Eurostar oznámila, že nepojedou její vlaky z Londýna do Paříže, Bruselu, Lille a Amsterodamu, ale ani vlaky opačným směrem s výjimkou spojů z Paříže.

Zdroje:
BBC, BMJ

Nejnovější články