Zubaře měli už Egypťané. Dnes je ale stomatologie mnohem dál

26. 6. 2019 – 14:08 | Nedd | Inzerce

Zubaře měli už Egypťané. Dnes je ale stomatologie mnohem dál
zdroj: tisková zpráva

Zubař je slovo, kterého se dnes mnoho lidí obává jako čert kříže. Věděli jste ale, že zubaři existovali už dlouho před naším letopočtem? Od té doby se toho změnilo na poli zubařiny opravdu hodně. Jak pracovali zubaři v průběhu dějin? Některá fakta vás nejspíš překvapí.

Věděli jste, že první pokusy „profesionálního“ zubařství byly nalezeny už před devíti tisíci lety? Staří Etruskové dokonce využívali zvířecí zuby jako zubní náhradu. V dnešní době pohodlného křesla a možnosti bezbolestného zákroku či dokonce ozdobných kamínků jako jsou diamanty zasazených do zubu si jen těžko umíme představit strasti našich předků. Ti si o kvalitní zubní klinice mohli nechat jen zdát.

První plomba a trhání zubů
První plombu starou 6,5 tisíce let objevili vědci ve Slovinsku. Zuby byly tehdy vyplněny včelím voskem, Egypťané pak využívali třeba mletý ječmen nebo med a okrový prášek. Ti měli dokonce i doktora, který rozeznal paradentózu.

Středověk pak můžeme nazvat obdobím trhání zubů. Odolnost zubů totiž závisí i na tom, jak dobře o pečujeme a co si budeme povídat, ve Středověku rozhodně nebyla zubní hygiena na prvním místě. Bolestivý nebo pokažený zub se jednoduše vytrhl.

Stomatologie jako samostatný obor
Stomatologie jako taková se vyvinula ve Francii v 18. století, kdy zároveň vyšla i kniha, která popisovala návod na správné trhání zubů a poznatky z chirurgie a anatomie. Po sto letech už nebyla návštěva zubaře tak děsivá a na svět přišel známý rajský plyn, který se používal jako anestetikum. Mimo něj se často používal i kokain a známý kolový nápoj vymyslel jeho vynálezce původně právě kvůli bolesti zubů.

Egyptská rovnátka
Pokud jste si mysleli, že rovnátka jsou výmyslem moderní doby, tak jste na omylu. Egypťané byli v tomto směru velmi vynalézaví a křivé zuby si dokázali narovnat velice jednoduchým způsobem – přivázali je k těm rovným. Pro krásu lidé trpí už od dávných dob faraonů. Naštěstí jsme dnes už pokročili mnohem dál a rovnátka si můžeme nechat udělat třeba i neviditelná.

stuchlik_nedd.tiscali_foto1 zdroj: tisková zpráva

Zubaři dnes
Dnes už ve stomatologii najdeme mnohem propracovanější technologie a kvalitní zubní klinika nám zuby ošetří i bezbolestně. Zubařské nástroje se vyrábí v té nejlepší kvalitě a jejich povrch obsahuje i diamanty, neboť právě tvrdost tohoto nerostu umožňuje přesné a kvalitní vrtání zubu. I rovnátka dnes představují stylový doplněk, který si lidé mohou nechat zkrášlit kupříkladu diamanty a dalšími ozdobnými kamínky.

Titanové zuby
To, že dnešní technologie jsou opravdu na velice pokročilé úrovni, dokazuje i fakt, že se ve stomatologii běžně používají materiály, které se využívají i při letech do vesmíru. Některé zubní implantáty, třeba ty z titanu, pak dokonce srostou s kostí. Služby poskytované zubními klinikami jdou ale mnohem dál a dnes už nabízí kromě bělení a dentální hygieny třeba i zdobení zubů kamínky. A kdo ví, díky neustálému vývoji stomatologie se třeba za pár let dočkáme toho, že nám v ústech budou chodit malí roboti, kteří nám ze zubů odstraní zubní plak.

Jak vidíte, vývoj stomatologie má své kořeny hluboko v historii. Lidé se o své zuby zajímali a chtěli je mít hezké a rovné. Cenou za to však byla i nesčetná bolest, kterou při zákrocích museli vytrpět. Naštěstí dnes už se podobných praktik jako je rovnání zubů jejich přivázáním nebo náhrada zubů v podobě těch zvířecích bát nemusíme.

Zdroje:
Inzerce

Nejnovější články