Kdy chodíte spát? 'Sovy' jsou trochu psychopaté se sklony k SM

2. 10. 2015 – 19:04 | Člověk | Jan Toman | Diskuze:

Kdy chodíte spát? 'Sovy' jsou trochu psychopaté se sklony k SM
Záběr z filmu Začalo to jedné žhavé noci. Ilustrační snímek | zdroj: Profimedia

Někdo se vzbudí v pět ráno, polednem prosviští jako rybička a únavou padne do postele okolo deváté hodiny večer. Sedí to na vás do posledního puntíku? Nebo jen nevěřícně kroutíte hlavou? Možná si naopak raději přispíte, z peřin se vyhrabete před polednem a do postele zaplujete až ve tři ráno. Pokud člověka nenutí okolnosti k něčemu jinému, s velkou pravděpodobností se zařadí do některé z těchto dvou skupin. Denní rytmy to jsou tak odlišné, že se jim dostalo i lidového pojmenování. Ranní ptáčata jsou skřivani, pozdní spáči naopak sovy. 

Jejich odlišnosti však nekončí s probuzením. Už dřívější výzkumy naznačily, že sovy mají častěji sklony k manipulativnímu jednání a narcismu. Rozsáhlý internetový dotazník zaměřený na sexuální zvyklosti Čechů, o kterém jsme již na Neddu psali a kterého se stále můžete zúčastnit ZDE, tyto poznatky ještě prohloubil.

Sov bylo mezi respondenty celých 70 procent a je zajímavé, že se od skřivanů v průměru lišily i po fyzické stránce.

Sováci i sovice měli častěji zrzavé vlasy. Sováci byli navíc lehčí a s tmavšími kudrnatými vlasy, zatímco sovice měly častěji hnědé oči.

Zajímavější jsou ovšem ostatní výsledky. Sovy byly bez ohledu na pohlaví manipulativnější a narcistnější, hlásily nižší tělesnou i fyzickou kondici a nižší spokojenost s vlastním životem. Není se čemu divit – podle vlastních slov byly v dětství častěji nemocné a šikanované a v současnosti častěji trpí depresemi.

Na první pohled by se mohlo zdát, že život sovy je hotové peklo. Má to však jedno velké ALE.

Sováci i sovice jsou totiž, alespoň podle toho, co vyplnili do dotazníku, inteligentnější. Sovice se navíc cítí výrazně atraktivnější než jejich skřivaní kolegyně.

Sovy bez ohledu na pohlaví rovněž častěji sledují pornografii, více holdují autoerotickým aktivitám a v porovnání se skřivany mají raději sadomasochistické hrátky. Najednou se tak rýsují nikoli jako chudáci, ale spíše jako inteligentní a svůdní noční dravci.

Netřeba dodávat, že všechny zmíněné rozdíly platí jen statisticky. Vůbec vás proto nemusí znepokojovat, pokud jste Padesát odstínů šedi zhltli jedním dechem a přitom chodíte spát se slepicemi, ani pokud ponocujete a přitom máte vrcholovou psychickou i fyzickou kondici.

Rovněž není jasné, jestli za odlišnostmi sov a skřivanů stojí nějaké genetické rozdíly, nebo na ně má vliv spíše kultura.

Vzhledem k převaze sov nad skřivany by navíc bylo přesnější říct, že "ti divní" – nadprůměrně zdraví, spokojení a bezelstní – jsou spíše skřivani. Všechno ale může být trochu jinak. Většina respondentů je totiž z Prahy a okolí, takže poměry sov a skřivanů nemusejí tak úplně odpovídat situaci v celé republice. O důvod víc, proč dotazník vyplnit!

Zdroje:
Vlastní

Nejnovější články