Umělec sází stromy nesoucí 40 druhů ovoce

8. 8. 2014 – 15:00 | Člověk | Lukáš Grygar | Diskuze:

Umělec sází stromy nesoucí 40 druhů ovoce
Strom, kvetoucí čtyřiceti druhy ovoce | zdroj: Sam Van Aken

Roubování je technika, kterou důvěrně zná leckterý zahradník. Americký profesor umění ji ale propadl s takovou vervou, že by se i Přemkovi Podlahovi protočily kleště.

Kombinování forem i druhů inspirovalo Sama Van Akena už delší dobu. V rámci své výstavy Hybridy vyrobil přes 600 kříženců různých druhů ovoce, ale to šlo ještě o umělé napodobeniny. Nový projekt ale pracuje se skutečnými dřevinami a zhruba 250 druhy peckovic, od švestek přes broskve nebo nektarinky až po mandle.

Ke svému experimentování našel ideální prostor: vysloužilý newyorský sad, který Van Aken odkoupil před plánovaným uzavřením. V sadu zároveň rostly odrůdy staré přes 150 let a jejich zachování tak nabídlo ideální příležitost k pěstování unikátních kombinací.

Výsledkem jsou stromy, které dokážou nést až 40 různých plodů. Klíčem k podobnému úspěchu jsou právě peckoviny – na jednu stranu zahrnují záplavu odlišných plodin (peckovic), ale zároveň si zachovávají vzájemnou snášenlivost a lze je na sebe až na výjimky roubovat bez větších obtíží.

Peckovice zdroj: tisková zpráva

A proč zrovna čtyřicet druhů? Van Aken pracuje s dávným principem, kdy čtyřicítka sloužila v některých náboženstvích jako číslo, označující „nespočet“. Ostatně i původní nápad na projekt, ve kterém by hlavní roli hrála přeměna, vychází ze svatého přijímání a s ním spojeného liturgického přepodstatnění.

Na plodech Stromu čtyřiceti plodů si ale může pochutnat i nevěřící a sám Van Aken si od svého zemědělsko-uměleckého projektu slibuje, že rozšíří povědomí o pestrosti odrůd, kterou moderní výroba bohužel potlačuje.

Zdroje:

Nejnovější články