Vědci dostopovali původ AIDS

6. 10. 2014 – 19:15 | Člověk | Lukáš Grygar | Diskuze:

Vědci dostopovali původ AIDS
Pučící virus HIV | zdroj: Profimedia

Afrika to nikdy neměla jednoduché. Kolébka lidstva si prošla ránami, které se nescelily dodnes. Zatímco ale novinové titulky plní současná epidemie eboly v západní části kontinentu, v rovníkové Africe se týmu výzkumníků podařilo najít dávné epicentrum viru HIV.

Mezinárodní tým, vedený univerzitami v britském Oxfordu a belgické Lovaňi, se vydal nazpátek v čase pomocí DNA vzorků, odebraných na konci šedesátých let. Tehdy byla nemoc AIDS velkou neznámou a její příznaky nepatřily mezi takové, které by se v lékařské dokumentaci zaznamenávaly.

Vědcům se přesto podařilo zrekonstruovat „strom“ nákazy, větvící se z místa, ke kterému výzkumníky dovedly také statistické modely. Tím klíčovým bodem, odkud se virus přenesený původně ze šimpanzů vydal do světa, se ukázala být Kinshasa, dnes hlavní město Konžské demokratické republiky.

Pacient nakažený virem HIV zdroj: Profimedia

Původně belgická osada prošla ve dvacátých letech minulého století zásadním rozvojem a populační explozí, která poskytla novému viru perfektní startovní pozici. Ve městě plném dělníků se rozbujela prostituce a přítomnost železniční dráhy znamenala, že už ve 40. letech městem projelo přes milion lidí ročně.

Takovému lákadlu místní kmen HIV neodolal. Zatímco v jiných oblastech Afriky kmeny odumřely, ten z Kinshasy se čile množil a kolem roku 1960 rostl počet nakažených dokonce rychleji, než rostla místní populace. Do odhalení nemoci AIDS zbývalo ještě dvacet let, ale smrtící virus už byl na cestě ze své kolébky.

Zdroje:

Nejnovější články