Amatérští astronomové pomáhají rozluštit záhadný oblak nad Marsem

16. 2. 2015 – 21:00 | Vesmír | Lukáš Grygar | Diskuze:

Amatérští astronomové pomáhají rozluštit záhadný oblak nad Marsem
Zdá se to jako nepatrná šmouha, ale oblak zasahoval až do 1000 kilometrové šíře | zdroj: ESA

Když otočíte dalekohledem k Marsu, uvidíte nejenom charakteristicky zbarvenou planetu, ale pokud bude váš dalekohled dostatečně výkonný, rozlišíte i různé meteorologické jevy, které na rudé, nebo spíše bledě rezavé planetě panují.

Mezi tyto jevy patří jak různé formy velmi jemné oblačnosti, tak například polární záře. Cokoli jsme ale dosud v atmosféře Marsu pozorovali nepřesáhlo výšku zhruba 120 kilometrů nad povrchem planety.

Tohle ale změnil tajemný flek, který se nad planetou objevil před třemi lety koncem března. Bílý oblak se vytvořil ve 200 kilometrové výšce a podle některých odhadů se roztáhl do šířky až 1000 kilometrů. Co ho způsobilo?

ESA zdroj: ESA

Mezinárodní tým astronomů se pustil do porovnávání neznámého oblaku s databází snímků Marsu, pořízených jak Hubbleovým vesmírným dalekohledem, tak amatérskými nadšenci. Propočty odrazivosti nového úkazu a jejich srovnání s dříve pozorovanými jevy vedly ke dvěma možným vysvětlením.

První říká, že šlo o nadstandarně sytou vrstvu mraků, utvořených z kapiček zmrzlé vody nebo oxidu uhličitého. Je ale možné, že oblak byl ve skutečnosti mohutnou polární září, tisíckrát jasnější než ty, které pozorujeme u nás na Zemi.

ESA zdroj: ESA

V obou případech ale zůstávají nezodpovězené otázky: pokud by šlo o zmrzlé kapky, musela být atmosféra v dané výšce chladnější, než jsme doposud předpokládali. A polární záře pro změnu potřebuje přísun částic slunečního větru – ale zrovna Slunce v daném období nevykazovalo zvýšenou aktivitu, naopak.

Definitivní odpověď dostaneme až s dalším pozorováním, ale jak se opět ukázalo, i amatérský koníček může výrazně přispět k porozumění jevů na cizích planetách.

Zdroje:

Nejnovější články