Americká vláda bude zkoumat, zda se vyplatí stmívat Slunce

7. 7. 2022 – 23:13 | Technologie | Ladislav Loukota | Diskuze:

Americká vláda bude zkoumat, zda se vyplatí stmívat Slunce
Geoinženýři vidí ve stmívání Slunce způsob, jak zabránit oteplování planety. | zdroj: Profimedia

Donutíme přírodu, aby se chovala, jak potřebujeme?

Americká vláda připravuje program, který bude zkoumat, zda bychom mohli odvrátit oteplování Země solárním geoinženýrstvím, tedy stmíváním Slunce, píše web MIT Technology Review.

Na přípravě programu se bude podílet skupina sloužená ze zástupců vesmírné agentury NASA, Národního úřadu pro oceán a atmosféru NOAA, ministerstva energetiky a dalších organizací. Experti mají zkoumat možnosti solárního geoinženýrství a jeho financování.

Dekret, který podepsal prezident Joe Biden, nařizuje „vypracovat pětiletý plán, který určí výzkumné cíle pro tuto oblast, zváží rizika klimatických zásahů a vyhodnotí úroveň federálních investic k potřebným pracím,“ informuje MIT Technology Review.

Poručíme Slunci

Základní myšlenka solárního geoinženýrství je prostá – oslabit tok slunečních paprsků, které dopadají na Zemi a ohřívají ji. Dá se to provést například vypouštěním jemných částeček ze stratosférických balónů, podporou vzniku a růstu mračen, anebo clonami postavenými v kosmickém prostoru.

Stmíváním Slunce se zabývá mnoho respektovaných institucí. V roce 2019 například začala tuto koncepci rozpracovávat skupina inženýrů z Harvardovy univerzity. Vědci zkoumají, jak by aerosoly a jiné drobné částice vypuštěné do stratosféry mohly zvýšit schopnost odrážet sluneční paprsky zpět do vesmíru, a tak ochlazovat planetu.

Experti nejčastěji projektují rozprašování směsi oxidu siřičitého se sazemi, které by mělo zajistit ochlazení ovzduší podobnému tomu, jaké nastává při velkých vulkanických erupcích.

Sopky vlastně uskutečňují solární geoinženýrství už miliardy let. Jejich erupce dočasně rozptylují jemné částečky ve svrchní části atmosféry, tím snižují sluneční záření i teplotu planety.

Geoinženýři mají za to, že v době, kdy se nám nedaří snižovat emise skleníkových plynů, by kontrolovaná, mírná redukce slunečního svitu, byla lepším řešením než katastrofální důsledky zvyšování teplot. Nová iniciativa americké vlády jim vychází vstříc.

Stojí za tím peníze?

V pozadí vládního plánu může stát i finanční kalkul. Studie publikovaná v Environmental Research Letters dospěla k závěru, že solární geoinženýrství snižující globální teploty by vyšlo překvapivě levně – roční rozptyl částic by stál 2,5 miliardy dolarů.

V kontrastu s tím jiné studie vykreslují scénáře stoupajících globálních teplot jako jednu velkou humanitární i ekonomickou krizi. Jen americký rozpočet by škody vyvolané klimatickou změnou od zemědělství po energetiku mohly na konci století ročně vyjít až na dva biliony dolarů, píše web stanice CNBC.

Odpůrci myšlenky solárního geoinženýrství varují před tím, že redukce slunečního svitu může vyvolat katastrofální změny klimatu v různých částech světa. Není ani jasné, co by nižší svit udělal s rostlinami a zemědělstvím – data z minulých erupcí ukazují, že snížení slunečního svitu snižuje i zemědělské výnosy.

Vědci také často upozorňují, že dostupnost technologií solárního geoinženýrství by mohla ohrozit závazky ke zmírňování klimatických změn a odradit vlády, firmy i jednotlivce, aby pracovali na dosažení dekarbonizace a uhlíkové neutrality.

______________________

Pod čarou: Nad stmíváním Slunce, pokud by ho lidstvo vskutku uskutečnilo, by nepochybně nejásali majitelé solárních panelů a provozovatelé solárních parků, kteří dodávají bezemisní energii.

Zdroje:
MIT Technology Review, CNBC, Environmental Research Letters

Nejnovější články