Slunce, jak jste ho ještě neviděli. Ohromující videa ze sondy Solar Orbiter

23. 5. 2022 – 9:05 | Vesmír | Pavel Jégl | Diskuze:

Slunce, jak jste ho ještě neviděli. Ohromující videa ze sondy Solar Orbiter
Slunce, jak ho zaznamenala sonda Solar Orbiter. Bílou tečku dokreslili do snímku technici ESA. Znázorňuje Zemi ve stejném měřítku, v němž je zobrazeno Slunce. | zdroj: Profimedia

Sonda Solar Orbiter nám ukazuje Slunce v epických záběrech, na kterých jsou vidět úchvatné detaily.

Evropská vesmírná agentura ESA zveřejnila epické záběry Slunce ze sondy Solar Orbiter. Sonda je pořídila letos koncem března během svého prvního blízkého průletu (perihélia) kolem Slunce ze vzdálenosti 48 milionů kilometrů – z oblasti, kde panují teploty kolem 500 stupňů Celsia.

Technici ESA z nich sestavili následující videa.

Videa ukazují naši hvězdu v nádherných detailech. Dokazují, že Slunce, které se ze Země jeví jako nudná koule líně se sunoucí po obloze, je ve skutečnosti bouřlivá vybuchující koule chrlící hmotu i nabité částice.

První video přibližuje nitro divoké sluneční koróny, jasně zářící okolí Slunce tvořené žhavými plyny, kde panují teploty kolem milionu stupňů Celsia.

Na dalším videu vidíte dynamický jižní pól.

Třetí video představuje „slunečního ježka“. Tvoří ho malá oblast o průměru 25 000 kilometrů, ze které se rozbíhají plyny jako bodliny na všechny strany.

„Snímky jsou opravdu úchvatné. I kdyby Solar Obiter zítra přestal posílat další data, budu celé roky zaneprázdněn snahou přijít na kloub všem věcem, které nám už ukázal,“ cituje časopis Science Alert solárního fyzika Davida Berghmanse z Belgické královské observatoře.

Slunce je teď aktivní, což sondě umožňuje vysílat další cenná data. Do roku 2030 má Solar Orbiter naplánováno dalších 14 perihélií, ve kterých se ke Slunci přiblíží až na 40 milionů kilometrů.

A co vy? Viděli jste snad přesvědčivější důkazy, že Slunce je vládcem sluneční soustavy?

profimedia-0481458385 v Počítačová kresba sondy Solar Orbiter blížící se k Slunci. | zdroj: Profimedia

Zdroje:
ESA

Nejnovější články