Slunce zahrozilo. Desítky Muskových satelitů padly za oběť geomagnetické bouři

9. 2. 2022 – 13:50 | Vesmír | Pavel Jégl | Diskuze:

Slunce zahrozilo. Desítky Muskových satelitů padly za oběť geomagnetické bouři
Síť satelitů kolem Země houstne. Výrazně se na tom podílí také projekt Starlink Elona Muska. | zdroj: Profimedia

Satelitní síť Starlink Elona Muska dostala těžký úder od Slunce. Na čtyřicet družic pro přenos internetu zlikvidovala na oběžné dráze nečekaná geomagnetická bouře.

Slunce je zdrojem života. Posílá nám blahodárné paprsky, bez kterých by naše pozemská existence byla nemyslitelná. Naše nejbližší hvězda však dokáže také ničit a může být nebezpečná pro technické hračky naší civilizace. Nejnověji to předvedla minulý týden, kdy vyvolala v ovzduší Země geomagnetickou bouři, která zlikvidovala čtyři desítky satelitů Starlink od společnosti SpaceX Elona Muska. 

Plnou parou proti bouři

Satelity pro přenos internetu vynesla ve čtvrtek 3. února na nízkou oběžnou dráhu do výšky 210 kilometrů raketa Falcon 9. Várku 49 družic vypustila bez problémů. Ty nastaly den poté.

V pátek satelity zasáhla geomagnetická bouře vyvolaná erupcemi na Slunci, které zasypaly atmosféru Země energeticky nabitými částicemi. Částice ohřály vnější část atmosféry, a tím zvýšily její hustotu.

Odpor atmosféry se zvýšil až o polovinu a nepomohla ani změna orientace satelitů, které řídící centrum Starlinku navedlo do bezpečnostního režimu. V něm satelity letěly proti bouři nejužší stranou, aby snížily odpor na nejmenší možnou míru. Poté se je však nepodařilo uvést do původní orientace, aby vystoupaly na plánovanou oběžnou dráhu do výšky nad 340 kilometrů.

Čtyři desítky satelitů se tak vrátily do atmosféry, kde shořely. Tento okamžik zachytila kamera umístěná v Portoriku.

„Padající satelity zanikly při návratu do atmosféry, to znamená, že nevzniklo žádné orbitální smetí a žádné části nedopadnou na Zemi,“ oznámila ještě před tím společnost SpaceX. 

K tomu se sama pochválila: „Tato ojedinělá situace ukazuje, jak velké úsilí tým Starlinku vynaložil, aby zajistil, že systém bude na špičce v oblasti snižování množství odpadu na oběžné dráze.“

Raketa Falcon vynáší satelity na nízkou oběžnou dráhy, aby ve výjimečných případech, když některý vykazuje poruchy, mohl být naveden zpátky do atmosféry a nepřekážel na oběžné dráze, kde by mohl ohrozit jiné družice, anebo orbitální stanice.

Bouřlivé Slunce

1325916-profimedia-0245658675-original

Slunce je bouřlivá koule, chrlí hmotu a její povrch se proměňuje. Elektricky nabité i neutrální částice opouštějí sluneční korónu (jasně zářící okolí hvězdy tvořené žhavými plyny) a s nimi uniká záření - sluneční vítr, který v blízkosti Země letí rychlosti 800 kilometrů za sekundu.
● Množství větru závisí na sluneční aktivitě, která se mění. Každou sekundou Slunce opustí na milion tun plazmatu. Od svého vzniku až do dneška tak naše hvězda vyvrhla 0,01 procenta svojí hmoty.
Pokud je proud nabitých částic ze sluneční bouře mimořádně silný, ochranné magnetické pole Země ho nezvládne odvrátit a část ho dopadá na Zemi, kde vyvolává geomagnetickou (magnetickou) bouři a může také zahustit atmosféru.  (Wikipedia)

SpaceX vypouští satelity Starlink od roku 2019. Společnost jich chce na orbitu dostat nejméně 12 000, zatím jich tam má dvě tisícovky. Je zřejmé, že ztrátu čtyřiceti družic ustojí.

Hvězdné varování

Silné výrony na Slunci zahustily atmosféru a staly se osudnými pro Muskovy satelity. Mohou však napáchat mnohem větší škody - rušit navigační systémy, ničit elektrické sítě, vyřadit internet... a uvrhnout do tmy celé kontinenty.

Zničení satelitů proto může sloužit jako varování před mocí životadárné hvězdy. Naše civilizace je proti geomagnetickým bouřím dosud bezbranná, a přitom závislá na technických hračkách, které takové bouře mohou ochromit. Bez nich se náš svět může sesypat jako domeček z karet. 

Zatím poslední velká geomagnetická bouře, známá jako Carringtonova událost, udeřila 1. září 1859. Tehdy ale jiskřily a hořely pouze telegrafy. Dnes by dopad takové bouře byl devastující.

V červenci 2012 nás taková megabouře jen těsně minula. Sonda STEREO-A, která obíhá po stejné oběžné dráze kolem Slunce jako Země, ji zaznamenala namístě, kde se naše planeta nacházela týden předtím. Zatím tedy máme štěstí… Až na Elona Muska.

Zdroje:
SpaceX, Space

Nejnovější články