Amerika začíná testovat bojový laser, Rusko staví laserové dělo. Změní to příští válku?

21. 9. 2022 – 20:58 | Technologie | Pavel Jégl | Diskuze:

Amerika začíná testovat bojový laser, Rusko staví laserové dělo. Změní to příští válku?
Stíhačka budoucnosti vypouští ničivé laserové paprsky. Cíl zasahují okamžitě. Protivník nemá šanci na úhybný manévr. | zdroj: Profimedia

Válku na Ukrajině provází štěkot kalašnikovů, ohlušující palba děl, výbuchy bomb i granátů. Války budoucnosti však mohou být jiné. Důležitou roli v nich mohou hrát tiché „paprsky smrti“ vysílané z laserových zbraní.

Laserové zbraně nejsou jen součástí světa sci-fi a hvězdných válek. Američané, Rusové, Číňané i některé další technologicky vyspělé státy, například Izrael, vyvíjejí a testují výkonné lasery určené k ničení cílů.

Zbraň do každého prostředí

Magazín New Atlas informuje, že americká armáda získala dosud nejvýkonnější bojový laser. Zařízení od firmy Lockheed Martin v příštích týdnech začne testovat v laboratoři i v terénu.

Laser má výkon 300 kilowattů, což je pětinásobek výkonu laseru HELIOS od stejné firmy, kterými jsou vybavena některá bojová plavidla amerického námořnictva. Zvýšený výkon laseru má umožnit zbrani ničit větší cíle na větší vzdálenost. 

Zařízení se skládá z laseru využívajícího pevné látky, který vysílá infračervené paprsky o velké energii, napájecí jednotky, laserového generátoru a zaměřovací jednotky. 

Rick Cordaro, viceprezident Lockheed Martin, představuje laserovou jednotku jako „spolehlivou a praktickou zbraň, která se dá použít na moři, na zemi, ve vzduchu i ve vesmíru“.

Zničíme satelit, propálíme dron

Ničivé laserové zbraně se do armády snaží zavádět i Rusové.

Magazín Space Review informuje, že na severních svazích Kavkazu vzniká vesmírné laserové dělo Kalina. Redakce k takovému závěru dospěla studiem satelitních snímků, dokumentů ruských dodavatelů i finančních dat.

profimedia-0325905768 Laserové dělo spalující drony. | zdroj: Profimedia

Tato zbraň je určena k vedení elektrooptické války. Má oslepit nepřátelské satelity pomocí silných laserových pulzů schopných natrvalo poškodit optické senzory.

Tím se Kalina výrazně liší od ostatních laserů známých jako „oslňovače“, které jsou zaměřeny pouze na dočasné oslepení (oslnění) optických systémů.

Rusové se chlubí, že během bojů na Ukrajině už používají laserový komplex Zadira, který na vzdálenost pěti kilometrů ničí drony, dokáže je propálit. Žádné indicie tomu však nenasvědčují.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podkládá tuto informaci za obdobu wunderwaffen, zázračné zbraně. Tak se za druhé světové války říkalo nacistickým superzbraním, které měly odvrátit porážku Německa. Jejich vývoj však nebyl dokončen a do bojů zasáhly jen okrajově.

Rychlé jako světlo

Laserové zbraně jsou každopádně technologií budoucnosti. Mimo jiné proto, že tradiční konvenční zbraně s pevnými projektily se přiblížily k hranici svých možností.

Američtí experti například počítají s tím, že v polovině tohoto desetiletí dorazí do výzbroje vysokovýkonné letecké lasery.

Lasery mají nesporné výhody. Zejména tu, že paprsek se pohybuje rychlostí světla a může dosáhnout raketu, dělostřeleckou munici, anebo letoun téměř okamžitě. Dá se předpokládat, že nejdříve budou zavedeny do výzbroje statické i mobilní pozemní lasery určené pro ničení menších vzdušných cílů, zejména dělostřelecké munice.

Zbývá samosebou vyřešit mnoho technických problémů. Vojenský žurnál Janes zmiňuje ohromnou spotřeba energie a také obrovský prostor, který tato zařízení zaberou. Proto se nedá očekávat, že by se v nejbližších letech objevily na bojištích laserové pušky. Laserové zbraně budou v této dekádě instalovány zejména na velkých vozidlech, letadlech nebo válečných lodích.

Zdroje:
New Atlas, Janes, Space Review

Nejnovější články