Chystají se neviditelné a tiché zbraně. Ukrajinci o nich mohou jen snít

22. 7. 2022 – 23:03 | Technologie | Pavel Jégl | Diskuze:

Chystají se neviditelné a tiché zbraně. Ukrajinci o nich mohou jen snít
Laserový paprsek zasahující cíl. | zdroj: Profimedia

Silné lasery mohou změnit války k nepoznání.

Válka na Ukrajině je válkou dělostřeleckou a raketovou. Rusové v ní zasypávají Ukrajince granáty a raketami.

Ukrajinští vojáci mohou jejich útoky aspoň zčásti otupit palbou – například z amerických houfnic M777 nebo raketometů HIMARS. Avšak nejúčinnější obranou pro Ukrajince zůstává polní lopatka a zákop. Lepší systém, který by je chránil před dělostřeleckou, raketovou a minometnou municí, nemají.

Armády, které budou v budoucnu čelit případné další ruské agresi, by však mohly být chráněny tichými a neviditelnými zbraněmi – takovými, které vyvíjí korporace Raytheon pro britskou armádu.

Zamířit a propálit

Jsou to lasery HELWS (High-Energy Laser Weapon System – Vysokoenergetický laserový zbraňový systém). Raytheon předvádí jejich předpokládané schopnosti v působivé animaci.

Systém HELWS, jak ho Raytheon popisuje na svých webových stránkách, by měl likvidovat zejména rakety nebo minometné granáty, ale také drony. Z animace je patrné, že působí přímo na cíl a likviduje ho tím, že jej propálí.

Velké statické systémy tohoto typu už fungují. V terénu by však vojákům měly pomoci zejména menší mobilní systémy. Mají být umístěny na vojenském vozidle Wolfhound. Vejdou se na ně všechny jeho součásti – laserové dělo, generátor, radar i veškerá potřebná elektronika.

Laserová obrana by měla být výhodná i ekonomicky. Výstřel z laseru stojí v přepočtu jen tisíce korun.

Jiné než ve filmu

Laserové zbraně Raheonu, jak je patrné z videa, nepřipomínají lasery ze sci-fi filmů. Jejich paprsky jsou neviditelné.

„V hollywoodských filmech vypadají laserové zbraně velmi, velmi zajímavě a také velmi dramaticky. Ale naše verze je trochu jiná,“ řekla stanici BBC Annabel Floresová, ředitelka divize pro elektronické bojové systémy Ratheonu.

Zdroje:
BBC, Raytheon

Nejnovější články