AstraZeneca má problém s jihoafrickou mutací, která se už šíří v Tyrolsku

8. 2. 2021 – 8:05 | Technologie | Nedd.cz | Diskuze:

AstraZeneca má problém s jihoafrickou mutací, která se už šíří v Tyrolsku
zdroj: Profimedia

Vakcína od společnosti AstraZeneca, která o víkendu dorazila do Česka, poskytuje proti jihoafrickému kmenu koronaviru jen omezenou ochranu.

AstraZeneca nezabráni nákaze koronavirem, ani mírnému či středně vážnému průběhu nemoci covid vyvolávanému jihoafrickým kmenem viru, který se už šíří v Tyrolsku. Zmírní však průběh choroby.

Tento závěr vyplývá z výsledků studie, kterou v pondělí v odborném časopise The Lancet zveřejnila britsko-švédská farmaceutická korporace. Studie ukázala minimální rozdíl mezi těmi, kteří dostali vakcínu, a těmi, na které připadlo placebo.

Špatná zpráva, dobrá zpráva

Autoři studie nicméně upozorňují, že očkovací látka, jejíž prvních 19 200 dávek bylo o víkendu dovezeno do Česka, brání vážné formě nemoci. Ani u jednoho z 2000 účastníků studie se nevyskytly vážné příznaky.

„Patrně (naše vakcína) nesníží počet případů nákazy, ale stále poskytne ochranu před vážným průběhem covidu-19, při kterém je nutná hospitalizace, a také před úmrtím,“ řekla deníku Financial Times vedoucí vývoje firmy Sarah Gilbertová.

Firma pracuje na úpravě vakcíny, která by jí měla dodat na jihoafrickou variantu lepší účinnost. „Chceme, aby byla připravena na podzim,“ sdělila Gilbertová.

Jihoafrická varianta B.1.351 se rozšířila do nejméně 32 států. Jedno z hlavních evropských ohnisek toho kmene viru, který je stejně jako britský nebo brazilský nakažlivější než původní, leží v Tyrolsku.

V Jihoafrické republice se mezitím přestalo s vakcínou AstraZeneky očkovat. Místo ní chce země používat vakcínu od firmy Johnson & Johnson, která prokázala dobré výsledky při prevenci těžkých případů.

Jihoafrická vláda se chystala oxfordskou vakcínou očkovat zdravotníky poté, co před týdnem dostala milion dávek očkovací látky od indické farmaceutické firmy Serum Institute of India, která preparát od Oxfordské univerzity vyrábí a inzeruje jej pod názvem Covishield.

Jak si stojí další vakcíny?

Společnosti Pfizer a BioNTech pokládají svou vakcínu za účinnou proti britské i jihoafrické variantě.  V jejich prohlášení se píše, že „není pravděpodobné, aby malé rozdíly zjištěné v testech porovnávajících původní koronavirus a jeho varianty varianty vedly k výraznému snížení účinnosti očkovací látky“.

Testy na jihu Afriky však naznačily citelně nižší účinnost vakcíny ModernyFirma oznámila, že složení vakcíny začne upravovat, aby očkovací látka byla účinnější.

Úpravy covidových vakcín budou každopádně v budoucnu nutné. Přispívá k tomu masivní rozšíření nákazy. Ne všechny mutace však budou změnou k horšímu a důvodem k obavám. Některé mohou dopad viru na lidské zdraví také oslabovat.

Nahlíženo evolučními pravidly by se postupem času měly spíš objevovat kmeny viru, jejichž nebezpečnost pro hostitele klesá. Je jasné proč: Kmeny viru, které si své hostitele nehubí, mají větší šanci na to, aby se šířily v populaci. A to je cílem viru.

Zdroje:

Nejnovější články