Vědci radí, jak jezdit autem, a přitom si nedojet pro covid

29. 1. 2021 – 21:31 | Člověk | Ladislav Loukota | Diskuze:

Vědci radí, jak jezdit autem, a přitom si nedojet pro covid
zdroj: Profimedia

Sdílet auto s lidmi, se kterými nežijete ve společné domácnosti, je v covidové době jednou z nejrizikovějších věcí, kterou můžete udělat.

Auto může ve srovnání s autobusem nebo tramvají vypadat jako bezpečnější alternativa dopravy. Necestuje v něm tolik lidí. Je v něm však malý uzavřený prostor. I když pasažér a řidič mají roušky, mohou do vzduchu uniknout částice viru.

Koneckonců, první případ nákazy covidem byl v Česku zaznamenán u taxikáře. A s ohledem na rizika přepravy lidí v kabině auta vláda tento týden rozhodla o povinných respirátorech při jízdách v autoškole.

"Množství virů obvykle není významné venku, protože tam se jejich koncentrace zředí. Ale když jste ve stísněném prostoru, jakým je auto, viry kolem vás zůstávají a jejich koncentrace může narůstat," upozornil na webu Business Insider fyzik z Univerzity Massachusetts Varghese Mathai.

Jeho tým modeloval šíření mikročástic uvnitř auta. Na základě svých poznatků přináší několik rad, jak riziko nákazy při cestách autem aspoň částečně omezit. Svou studii publikoval v žurnálu Science Advances.

Stáhněte okna (v zimě hraběcí rada)

První a nejspolehlivější metodou je stáhnout všechna boční okna vozu. Tím vzniká průvan, který případné kapénky přenášející koronavirus může odfouknout ven.

V takovém případě podle simulace jen 0,2 až 2 procenta mikročástic vydechnutých člověkem doputuje dovnitř plic jiného cestujícího (v případě, že cestují bez roušek). V zimě se to však dá pokládat za hraběcí radu.

Uvnitř vozidla se zavřenými okny se situace radikálně mění. Osm až 10 procent mikročástic, které vydechne jeden člověk, vdechne člověk druhý.

Další možností je, že  řidič na levém předním sedadle stáhne okno po své pravé straně a cestující na pravé zadní sedačce zase levé zadní okno. Tím se vzduch bude pohybovat v průvanu šikmo mezi cestujícími, což mezi nimi vytvoří jakousi "zeď" .

Okna v obou případech můžete stáhnout částečně. Nečekejte však, že tím vyřešíte celou pandemii.

Pomůže přepážka, ale...

Jiným řešením je přepážka oddělující řidiče od pasažérů – tak, jako to někde mají taxíky. Ani ta však není sama o sobě stoprocentní, protože nedokáže odfiltrovat vzduch. Čerstvý vzduch je prostě za koonaviru dvojnásob užitečný.

Každopádně platí, že pokud necestujete s lidmi, se kterými sdílíte domácnost, měli byste mít nasazenou ústenku nebo respirátor po celou dobu jízdy. Samozřejmostí by měla být důsledná hygiena rukou a dezinfekce ploch.

Zdroje:
Science Advances

Nejnovější články