Astronomové neví, odkud se ve vesmíru bere polovina světla

30. 11. 2020 – 17:24 | Vesmír | Ladislav Loukota | Diskuze:

Astronomové neví, odkud se ve vesmíru bere polovina světla
zdroj: Profimedia

Je to věc, kterou zatím nikdo přesvědčivě nevysvětlil: Vesmír září víc, než jsme čekali.

Americká sonda New Horizons doletěla na okraj sluneční soustavy a poslala ze vzdálených končin pozoruhodné snímky bez clony kosmického prachu a plynu, která ve vnitřní části soustavy odráží sluneční záření a oslepuje teleskopy.

Snímky analyzoval Tod Lauer se svým týmem z americké Národní observatoře v Arizoně a své poznatky publikoval v magazínu The Astrophysical Journal.

Budiž světlo!

Je z nich patrné, jak vesmír září ve viditelné oblasti spektra. A také to, že září víc, než by leckdo očekával. Tak, že zhruba polovinu světla nebyli vědci schopni přiřadit ke známým zdrojům záření.

Snímky z americké sondy tak oživily starou kosmologickou záhadu. Říká se jí Optické pozadí kosmu COB (Cosmic Optical Background). Mohli bychom ji přirovnat k opaku temné hmoty.

Už po desítky let mají astronomové podezření, že z "pozadí" vesmíru k nám přilétá víc viditelného světla, než kolik známe jeho zdrojů. Jako kdyby kdesi ve vesmíru byla nějaká jasná hmota, kterou neznáme.

Tuto anomálii mnozí vědci vysvětlovali naším postavením, ve kterém blízké objekty odrážejí světlo. Sonda New Horizons, která se dostala mimo tuto oblast a nachází se v prostředí mnohem temnějším než třeba Hubbleův teleskop na oběžné dráze Země, však hlásí: Tady je také víc světla.

Poté, co autoři studie ze snímků sondy odfiltrovali známé zdroje světla, stále na pozadí vesmíru cosi "zářilo". Odkud může tohle 'přebytečné' světlo proudit?

Hej lidí, chybí nám polovina vesmíru

Vědci nabízejí hypotézu, že ve vesmíru je patrně víc galaxií, než kolik jsme jich spočítali. Možná až dvojnásobně. Jsou ale příliš temné anebo vzdálené na to, abychom je zaznamenali teleskopy.

"Říkají vlastně, že mimo galaxie je tolik světla, kolik je ho uvnitř galaxií," popsal studii astrofyzik Michael Zemcov z Rochesterského technologického institutu pro deník NPR. "Je velmi obtížné se otočit směrem k astronomické komunitě a oznámit ji 'Hej, lidi, chybí nám polovina vesmíru!' Tahle práce je nicméně založena na pevných základech."

Ze zmíněné studie je každopádně vidět, že ve vesmíru je pořád co objevovat. A  New Horizons nám při tom může pomoci. 

Téhle sondě, která do vesmíru odletěla před čtrnácti lety, Brian May složil pozoruhodnou poctu.

Nejnovější články