Astronomové objevili hvězdu ve tvaru kapky

18. 7. 2021 – 17:30 | Vesmír | Pavel Jégl | Diskuze:

Astronomové objevili hvězdu ve tvaru kapky
Kresba dvouhvězdného systému, ve kterém menší ale hmotnější bílý trpaslík vysává horkou hvězdu. | zdroj: Profimedia

Den, co den vychází na naší obloze Slunce, zářivý a hřejivý zlatý kotouč. Dokážete si představit, že by na jeho místě visela hvězda ve tvaru kapky?

Takový pohled by se vám naskytl, kdybyste žili 1500 světelných let daleko v systému HD265435. Právě tam pozorovali astronomové z Univerzity Warwick v Anglii pozoruhodný systém dvou hvězd.

V datech z teleskopu TESS, který obíhá na orbitě Země, zaznamenali badatelé vzácný úkaz – hvězdu ve tvaru kapky.

Tento tvar naznačuje, že v její blízkosti se pohybuje další astronomický objekt, který má tak silnou gravitaci, že hvězdu deformuje. 

Analýzou dat, kterou popisují v odborném magazínu Nature Astronomy, potom astronomové dospěli k závěru, že to je bílý trpaslík. Je malý, menší než poloměr Země - zato zhruba stejně hmotný jako naše Slunce.

Když bílý trpaslík tančí s horkou hvězdou…

Bílí trpaslíci jsou vlastně mrtvé hvězdy, jinak řečeno - jejich torza. Vznikají poté, co hvězda, která je velikostí srovnatelná se Sluncem, vyčerpá palivo pro termojadernou fúzi. Poté odhodí svrchní vrstvy a její jádro se smrskne do malého hustého objektu.

Tímto způsobem se zrodí planetární mlhovina, v jejímž středu září jako diadém bílý trpaslík. Je malý, nahlíženo galaktickými měřítky ale nesmírně hmotný - dokonce natolik, že v případě pozorovaného binárního systému dokáže natáhnout hvězdu.

Oba objekty – horká hvězda a několikanásobně menší bílý trpaslík jsou si blízko. Oběhnou se za pouhých 100 minut.

... A jak ten divoký tanec vlastně skončí?

Bílý trpaslík, který pro svou velkou hmotnost a blízkost působí na hvězdu velkou tíhovou silou a vysává z ní hmotu, nezadržitelně směřuje k tak gigantické hmotnosti, při které nebude schopen vypořádat se s vlastní gravitací a vybuchne jako supernova. Ještě předtím dojde palivo horké hvězdě, který se tam sama promění v bílého trpaslíka.

Oba trpaslíci se ale mohou spojit a vybuchnout až poté.

Vedoucí týmu, který systém pozoroval, Ingrid Pelisoliová, k tomu na univerzitním webu píše: „Nevíme přesně, jakým způsobem supernova exploduje, víme však že exploduje, protože vidíme, že se to děje v jiných částech vesmíru.“

Na tenhle ohňostroj se však netěšte. Galaktické hodiny odměřují čas jinak než ty naše biologické. Výbuch nenastane dřív než za 70 milionů let.

Zdroje:
Nature Astronomy

Nejnovější články